Hlavní obsah

Disidenti se dočkají důstojných důchodů, elektrické koloběžky čeká platba povinného ručení. Pavel podepsal zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Disidenti se dočkají důstojných penzí, které se zvýší alespoň na úroveň průměrného důchodu. Počítá s tím novela, kterou ve středu podepsal spolu s dalšími zákony prezident Petr Pavel. Informovala o tom prezidentská kancelář.

Foto: Zuzana Bönisch / KPR, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Odpůrci komunistického režimu, kteří mají osvědčení účastníka odboje a kvůli věznění, případně kvůli tomu, že museli vykonávat podřadné práce neodpovídající jejich kvalifikaci nebo že byli nuceni emigrovat a nyní mají nízké důchody, se dočkají jejich zvýšení.

Penze jim automaticky zvýší Česká správa sociálního zabezpečení do čtyř měsíců od chvíle, kdy novela vstoupí v platnost.

Prezident podepsal rovněž novelu, která rozšiřuje okruh vozidel, za něž se musí platit povinné ručení. Nově se tak bude platit za některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka.

Senát dal zelenou povinnému ručení na e-koloběžky

Domácí

Norma rovněž zvyšuje minimální limity plnění za újmu na zdraví, případně smrt na 50 milionů korun ze stávajících 35 milionů.

Prezident podepsal i novelu, která sjednotí nakládání s příjmy vězňů, aby tito měli po propuštění finanční rezervu.

Reklama

Výběr článků

Načítám