Hlavní obsah

Disidenti se dočkají dorovnání důchodů, Senát souhlasil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Disidenti by se od jara měli dočkat dorovnání důchodů na průměrnou výši, na niž nyní často nedosáhnou kvůli věznění, případně tomu, že museli vykonávat podřadné práce neodpovídající jejich kvalifikaci nebo že byli nuceni emigrovat. Penze by se tak měla zvednout několika stovkám lidí. Ve středu to schválil Senát.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Jednání Senátu

Článek

Vládní novela zvedne penze disidentů na 20 635 korun měsíčně do čtyř měsíců od doby, kdy norma vstoupí v platnost. Nyní ji dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Důchody dorovná Česká správa sociálního zabezpečení automaticky. Na průměrnou penzi dosáhnou lidé s osvědčením o odporu proti komunistickému režimu na základě dosažení důchodového věku.

Opatření je reakcí na dlouhodobě nízké penze odpůrců komunistického režimu, na něž loni na podzim upozornil zakladatel knihovny samizdatu Libri prohibiti Jiří Gruntorád, který kvůli tomu držel spolu s aktivistou Johnem Bokem hladovku před budovou Úřadu vlády.

Disidenti dostanou průměrný důchod, schválila Sněmovna

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám