Hlavní obsah

Dezintegrátor zaujal odborníky na terorismus

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Otevírání balíků a zavazadel, které budí podezření, že ukrývají výbušninu nebo jinou nebezpečnou látku, bezpečně a na dálku. Touto schopností se pyšní dezintegrátor, který nabízí Výzkumný ústav průmyslové chemie společnosti Explosia Pardubice. Může být významným pomocníkem při boji s terorismem.

Foto: Explosia Pardubice

Dezintegrátor (vlevo) při demonstraci použití.

Článek

Dezintegrátor podstatně snižuje rizika pro pyrotechniky, kteří jsou přivoláni k podezřelým zavazadlům. Pořizovací náklady jsou zároveň podstatně nižší než u speciálních pyrotechnických robotů.

Na mezinárodním veletrhu zbrojní techniky IDET v Brně dezintegrátor v závěru minulého týdne získal první místo, ocenění Zlatý IDET news. „Dezintegrátor využívá působení takzvaného hmotného mraku, kdy energie výbuchu je přenesena do předmětu pomocí těžkého práškového materiálu. Předměty na krátkou vzdálenost dokáže prorazit, ale na vzdálenost větší než půldruhého metru už ztrácí energii a neohrožuje okolí rozletem střepin,” pokusil se alespoň zjednodušeně vysvětlit princip dezintegrátoru mluvčí Explosie Martin Vencl.

Podle něj je tedy bezpečný nejen z hlediska použi­tí malého množství trhaviny, a proto je možné ho používat i v zastavěných oblastech. Zařízení dokáže obejít tou nejjednodušší cestou nástražné systémy. S nadsázkou by se dalo říci, že je kasařem, který „odvede čistou práci“.

Otevře balíček, ale i velký sud

Dezintegrátory jsou vyráběny ve dvou variantách. Dezintegrátor 13 se používá pro odborné otevření pomocí výbušniny u předmětů s málo pevným obalem ze vzdálenosti 10 až 80 cm, závisí na tloušťce otevíraného předmětu. Náložka obsahuje pouhých 13 gramů plastické trhaviny Semtex, což stačí na otevření podezřelého zavazadla.

Druhý model Dezintegrátor 50 je podstatně razantnější, je proto určen pro otevírání třeba plechových sudů nebo dřevěných beden. Je ovšem schopný prorazit ocel o tloušťce až čtyři milimetry. K tomu potřebuje pět dekagramů semtexu. „O dezintegrátory už má zájem Pyrotechnická služba Policie ČR, která si náložky odzkoušela a potvrdila, že pracují tak, jak je požadováno,“ informoval Vencl.

Nyní se připravují rozsáhlé zkoušky, které mají za cíl zavést tento nový prostředek do výbavy pyrotechnické služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám