Hlavní obsah

Devět členů domobrany čeká kvůli uniformám přestupkové řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět přívrženců uskupení Národní domobrana čeká přestupkové řízení kvůli tomu, že na první únorovou demonstraci zemědělců v Praze dorazili oblečeni částečně ve vojenských uniformách. Jejich možným nezákonným jednáním se zabývala pražská policie, která nyní věc předala do správního řízení úřadu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Členové uskupení Národní domobrana na demonstraci zemědělců v Praze 19. února 2024. S praporem v ruce šéf domobrany Marek Obrtel.

Článek

„Devět osob bylo oznámeno Úřadu Městské části Praha 1,“ řekl ve středu Novinkám mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Upřesnil, že důvodem je možné porušení zákona o ozbrojených silách ČR, konkrétně paragrafu 44 c.

Ten říká, že „fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj, nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné“. Za tento přestupek hrozí ve správním řízení dotyčným pokuta až 3000 korun.

Členové samozvané domobrany se zúčastnili 19. února pražské demonstrace zemědělců, kde se v počtu cca deseti lidí postavili pod pódium s řečníky, všichni alespoň zčásti oblečení ve vojenských uniformách. Nikdo z nich přitom není v současnosti vojákem Armády ČR, takže použití jakékoli součásti vojenského oblečení může být podle zmíněného zákona protiprávní.

Protivládní demonstrace obráží samozvanci z Národní domobrany. Mohou páchat přestupek

Domácí

„Tohle nejsou vojáci Armády České republiky. Kategoricky odsuzujeme zneužívání vojenské uniformy a státních symbolů. Vítáme, že se tím zabývá Policie ČR,“ ohradila se krátce po demonstraci na svém profilu na sociální síti X proti této domobraně Armáda ČR.

Kalousek: Nejsou to milice

Na muže oblečené částečně v uniformách upozornili na sociálních sítích i další lidé, například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten k fotografii zachycující na demonstraci členy Národní domobrany napsal: „Ne, to nejsou milice. To je kompletní vojenský stejnokroj včetně výsostných znaků… Zákon jasně stanoví, kdo a kdy ho na veřejnosti smí a nesmí nosit. Dále zákon jasně stanoví, že stejnokroj je zakázáno nosit při politické činnosti.“

Zároveň vyzval policii, ať v této věci koná. To se stalo a pražští policisté začali jednání členů domobrany řešit. Měli na to 30 dnů, během kterých ztotožnili účastníky akce a po zadokumentování jejich možného přestupkového jednání případ předali městskému úřadu.

Policie stále řeší domobranu z první akce zemědělců

Domácí

Skupinu na zmíněné akci vedl přímo šéf Národní domobrany Marek Obrtel (57), který tam pod pódiem držel prapor, jakousi bojovou zástavu tohoto uskupení. Obrtel, povoláním lékař, v minulosti skutečně působil jako vojenský důstojník, jeden čas i na Generálním štábu Armády ČR, a účastnil se i několika vojenských misí. V roce 2006 ale z armády odešel, protože se prý neztotožnil s jejím směřováním a s podporou NATO.

Podle zprávy ministerstva vnitra o extremismu patří Národní domobrana mezi polovojenské, bezpečnostní rizikové skupiny. A to i proto, že její členové oblékají části uniformy vzor 95, a mohou tedy mást veřejnost dojmem, že patří k armádě. Uskupení prý čítá cca 200 lidí, vesměs dříve narozených. Svou příslušnost dávají najevo rukávovou nášivkou, případně prapory se symbolikou lví hlavy a zkřížených mečů, která podle jejich interpretace odkazuje na českou státnost a připravenost k obraně.

Členové tohoto uskupení jsou označováni za dezinformátory a netají svůj odpor vůči NATO, USA a Ukrajině, naopak podporují Rusko a jeho aktivity.

Zpráva o extremismu: Rostlo napětí mezi Romy a Ukrajinci, hrotili ho i „lajfkaři“

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám