Hlavní obsah

Policie stále řeší domobranu z první akce zemědělců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští policisté řeší několik případů protizákonných jednání, kterých se dopustili účastníci demonstrací zemědělců z února i z tohoto týdne. I nadále mezi ně patří případ zhruba desetičlenné skupiny členů sdružení Národní domobrana, kteří hned na první akci 19. února v Praze stáli pod pódiem řečníků částečně oblečeni do vojenských uniforem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na demonstraci zemědělců 19. února v Praze dorazili i členové uskupení Národní domobrana v čele s jejím předsedou Markem Obrtelem (s praporem).

Článek

Protože nikdo z nich není profesionální voják, použití jakékoli součásti vojenského oblečení se může stát přestupkem. Proto se hned po akci začala domobranci zabývat policie. Zatím ale ještě nevyhodnotila, zda se dotyčná skupina dopustila protiprávního jednání.

„Věc stále řešíme s podezřením na přestupkové jednání a dosud jsme ji nepředali správnímu orgánu. Máme na to třicet dnů,“ řekl ve čtvrtek Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk. Bylo nutné identifikovat všechny členy skupiny na demonstraci.

Pokud policisté případ uzavřou jako přestupek, předají věc Úřadu Městské části Praha 1. Mužům v „uniformách“ bude hrozit pokuta až tři tisíce korun za to, že na veřejnosti nosili neoprávněně vojenský stejnokroj nebo jeho součásti, které jsou s uniformou zaměnitelné.

Skupinu na únorové akci vedl 57letý šéf Národní domobrany Marek Obrtel, který pod pódiem držel prapor, jakousi bojovou zástavu tohoto uskupení. Povoláním je lékař a v minulosti skutečně působil jako vojenský důstojník, jeden čas i na Generálním štábu, a účastnil se i několika vojenských misí. V roce 2006 ale z armády odešel.

Podle ministerstva vnitra patří Národní domobrana mezi rizikové skupiny. Její členové oblékají části uniformy vzor 95 a mohou tedy mást veřejnost.

Za výhrůžky samopalem na zemědělském protestu poslal soud muže do vazby

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám