Hlavní obsah

Protivládní demonstrace obráží samozvanci z Národní domobrany. Mohou páchat přestupek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní demonstrace, kterou zemědělcům „ukradly“ protivládní iniciativy a osoby spojené s dezinformační scénou, se účastnili i příslušníci samozvané Národní domobrany. Její příslušníci v uniformách některým připomněli paramilitární oddíly SA, podřízené ve 30. letech minulého století nacistické NSDAP, případně jejich komunistickou alternativu v podobě Lidových milicí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příslušníci Národní domobrany

Článek

Národní domobrana, která se prezentuje jako apolitická a nadstranická iniciativa občanů, je pravidelně zmiňována ve výročních zprávách ministerstva vnitra o projevech extremismu v České republice.

„Postarší protisystémoví domobranci“, jak je zpráva o extremismu charakterizuje, sice nemají předepsaný stejnokroj, ale oblíbili si polní uniformy vzor 95, v nichž se na akcích nejčastěji prezentují.

Svou příslušnost dávají najevo rukávovou nášivkou, případně prapory se symbolikou lví hlavy a zkřížených mečů, která podle jejich interpretace odkazuje na českou státnost a připravenost k obraně.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Domobranci na pondělní demonstraci

Dle představ samozvaných domobranců by mohla jejich iniciativa asistovat v případě ohrožení státu „jako druhá dobrovolná záloha Policie České republiky a Armády České republiky v případě, že o to projeví zájem“.

Je proto s podivem, že se domobranci svými rukávovými nášivkami neidentifikují s Českou republikou, ale s několik desetiletí neexistujícím Československem.

Na další z problematických aspektů účinkování příslušníků domobrany na manifestacích, jako byla ta pondělní, upozornil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle zákona 219/1999 Sb. o ozbrojených silách České republiky je neoprávněné nošení vojenského stejnokroje osobou, která není vojákem v činné službě, přestupkem, který lze sankcionovat pokutou do výše 3000 korun.

Totéž platí i pro situaci, kdy dotyčný nosí součásti stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné, což by mohl být případ domobranců, jejichž ústrojní kázeň je ve srovnání s armádními regulemi velmi volná a v některých případech si nezadá s vyznavači trampingu.

Jak Kalousek rovněž připomněl, vojáci, za něž by někdo mohl samozvané domobrance omylem považovat, mají zapovězeno při plnění úkolů „pořádat politická shromáždění“.

FOTO: Ukradená demonstrace zemědělců

Domácí

Reklama

Související články

Česko: Země, kde vám ukradnou i demonstraci

Pondělní protest zemědělců zanechal v části z nich hořkou pachuť. Původně zamýšlený apel na vládu kvůli záchraně českého zemědělství si totiž uzmula skupina...

Výběr článků

Načítám