Hlavní obsah

Děti zdravotníků z pražských nemocnic o výuku nepřišly

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Tím, že vláda uzavřela i 1. stupně základních škol, mohla být ohrožena poskytovaná péče, protože zdravotníci by museli s dětmi zůstat doma. Vláda i samotné nemocnice proto začaly rychle jednat, kam žáky umístit, aby zaměstnanci kritické infrastruktury mohli chodit do práce. Pražské nemocnice si proto na nedostatek personálu kvůli ošetřování nezletilých dětí nestěžují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Školy byly uzavřeny 14. října. Nemocnice situaci vyřešily vesměs svépomocně.

„Ve VFN jsme obratem nabídli zdravotníkům možnost, aby jejich děti navštěvovaly školu zřízenou přímo v areálu VFN, kde učí pedagogové, kteří působí v rámci dětských klinik. V případě jejího naplnění nám další volná místa ve školách nabídla MČ Praha 2 i Magistrát hlavního města Prahy. Část jich možnost využila a část zvolila cestu zůstat doma s dětmi. V tuto chvíli je doma s dětmi zhruba 70 zdravotníků,“ řekla Novinkám mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková a tím, že k 1. listopadu nemocnice vede v evidenci 188 zdravotníků v rizikovém kontaktu, z toho pět v karanténě. 183 tedy pracuje za mimořádných podmínek.

Zájezdoví dopravci jsou připraveni zdarma vozit děti zdravotníků do škol

Domácí

V Motole kritický nedostatek personálu zatím prý také nepociťují. „U zdravotnického personálu neplatí, že »musí« zůstat s dětmi, jelikož kromě spádových škol mají k dispozici i hlídání dětí přímo ve FN Motol, a to i s výukou,“ řekla mluvčí Pavlína Danková.

Zkušenosti z první vlny

A stejnou odpověď dostaly Novinky i z Nemocnice Na Bulovce. „V Nemocnici Na Bulovce funguje, stejně jako na jaře, hlídání dětí s výukou pro 1. stupeň, takže v tomto ohledu problém s nedostatkem zdravotních sester nemáme,“ tvrdí mluvčí Mirka Kátriková.

Z jarní první koronavirové vlny se poučila i Ústřední Vojenská nemocnice.

„Tento problém dokáže ÚVN řešit vlastními silami na základě zkušeností z první vlny epidemie. Pro předškolní děti máme v provozu vlastní mateřskou školku, pro děti prvního stupně nabízíme hlídání s možností distanční výuky, pokud si děti donesou notebook nebo iPad. Ve skupinkách a s dodržením všech protiepidemiologických opatření tak zajišťujeme hlídání zhruba třem desítkám dětí. Pro další je k dispozici nabídka dopravy do, popřípadě ze škol, kde výuka pro děti zdravotníků a dalších potřebných profesních skupin probíhá,“ řekla mluvčí Jitka Zinke.

Šéf asociace ZŠ Černý: Školy otevřít, ale ne za každou cenu

Koronavirus

Dobrovolníci

„V tuto chvíli je v domácí izolaci celkem 89 zdravotníků a další desítky jsou v karanténě. S hlídáním dětí nám pomáhají například dobrovolníci, kterých je zatím 15 a spolupracují s naším Centrem podpůrné péče při Thomayerově nemocnici,“ řekl Novinkám mluvčí Petr Sulek.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady chybějící počty zaměstnanců, kterých je řádově pár desítek, doplňují operativně díky medikům.

Reklama

Výběr článků

Načítám