Hlavní obsah

Děti v Litvínově chtěly do školy, i když nemusely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do stávky se zapojily také některé základní školy v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji. Jejich ředitelé se obávali, že přes podle nich dostatečnou informovanost o stávce, někteří rodiče stejně do škol své potomky pošlou.

Foto: Karel Otcovský

Do janovské školy dorazilo dnes 52 dětí z 380.

Článek

V základní škole na litvínovském sídlišti Janov předešli případným problémům tím, že část učitelského sboru se k stávce připojila symbolicky. Některé třídy tak zůstaly na čtyři vyučovací hodiny otevřené. Kdo z žáků chtěl, tak se mohl vyučování zúčastnit. „Všichni ale mají dnešek omluvený,“ řekla Novinkám ředitelka školy Miroslava Holubová.

Nechtěla jsem být doma, ráda chodím do školy
žákyně 5.A

Do školy dorazilo 52 dětí z 380. „Dcera chtěla jít za každou cenu, tak jsem jí vyhověla,“ řekla Novinkám Lucie Horváthová, která doprovodila prvňačku Mikaelu.

Do školy měla krátce před osmou hodinou namířeno i Ester z 5.A. „Nechtěla jsem být doma, ráda chodím do školy,“ řekla přesvědčivě.

V rozpacích stála ve stejnou dobu před hlavním vchodem do školy Lucie Mešová, která přivedla svého syna Ladislava, jenž chodí do třetí třídy. Neměla prý tušení, že účast na vyučování je dnes dobrovolná.

Ředitelka Holubová připomněla, že řada rodin žijících na sídlišti nemá přístup k internetu, na němž většina škol o postupu během stávky veřejnost informuje. Škola proto informovala rodiče o stávce osobně, informaci vylepovali učitelé dětem do žákovských knížek. „Zdůrazňovali jsme, že pokud děti dnes do školy nepřijdou, mají absenci automaticky omluvenou,“ zopakovala ředitelka.

Dnešní vyučování probíhá podle ní v náhradním režimu, kdy jsou děti ve třídách různě namíchané. „Český jazyk nebo matematika se ale budou vyučovat,“ zmínila ředitelka s tím, že dvě skupiny starších dětí vyrazí na předem naplánované výlety. Jedna do zdejší knihovny, druhá do přírody v rámci environmentální výchovy.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám