Hlavní obsah

Deště zvedly hladiny řek na západě a severu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nad druhý povodňový stupeň vystoupala v pátek ráno krátce řeka Kamenice ve Hřensku na Děčínsku, její hladina již ale klesla zpět na první povodňový stupeň. Na dalších dvou tocích v krajích byly vyhlášeny první povodňové stupně. V Plzeňském kraji byl druhý povodňový stupeň vyhlášen na řece Klabavě Nové Huti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hladina řeky Kamenice ve Hřensku na Děčínsku dosáhla prvního povodňového stupně ve 2:00 ráno, za další čtyři hodiny už stoupla její hladina na úroveň stupně druhého. V 7:00 se po krátkodobém vzestupu hladiny až na 111 centimetrů opět snížila na stupeň povodňové bdělosti. Řeka Mandava na Děčínsku a Flájský potok na Mostecku v Ústeckém kraji hlásí také první stupeň. Kolem 7:00 v regionu nepršelo, od východu se ale blíží další deště.

Momentálně nejhorší situace je v Plzeňském kraji na řece Klabavě. V Hrádku v byl v noci až třetí povodňový stupeň, ráno však voda klesla na úroveň prvního stupně. Prvního povodňového stupně řeka dosáhla také v Rokycanech. V Nové Huti stoupla v devět hodin na druhý stupeň.

První stupeň nebezpečí byl vyhlášen také na řece Úslavě v Koterově, Úhlavě v Tajanově a Radbuze ve Staňkově. Na všech třech uvedených místech je zatím hlášený setrvalý stav.

Ve Středočeském kraji stoupla na první stupeň Berounka ve Zbečně.

V Libereckém kraji je klid

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu pršelo v Libereckém kraji nejvíc v západní části Jizerských hor. V Hejnicích spadlo za posledních 24 hodin přes 39 milimetrů srážek, v Novém městě pod Smrkem naměřili více než 30 milimetrů.

Přívaly deště na Českolipsku způsobily vylití rybníka v blízkosti Kamenického Šenova. Voda se vyvalila naštěstí pouze na okolní louky, přivolaní hasiči z Kamenického Šenova však pomáhali se záchranou množství malých rybek, které se rázem ocitly na suchu. Jak uvedla mluvčí hasičů Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová, bylo rybky bylo nutné posbírat do kádí a vrátit zpět do rybníka.

Noční srážky zatím zvedaly v Libereckém kraji pouze hladiny potoků, někde došlo k ucpání propustků. Jak prozradila Štrauchová, nejvíce událostí řešili hasiči v oblasti kolem Hrádku nad Nisou, kde se rozlil Václavický potok.

„Ten začal na dolním toku ohrožovat dva rodinné domy, a proto byly na místo po půl druhé ráno přivolány tři jednotky dobrovolných hasičů z Hrádku Nad Nisou, Václavic a Dolního Sedla,“ uvedla Štrauchová. Hasiči ohrožené prostory zapytlovali a pročistili ucpávající se mostek.

„O půl druhé v noci zasahovali hrádečtí hasiči v ulici Pod Tratí, kde bylo nutné odčerpat vodu v panelovém domě.

Výstraha pro české kraje

Meteorologové vydali výstrahu před zvedajícími se hladinami řek pro Ústecký, Liberecký, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Kromě Kamenice vyhlásili povodňovou bdělost v pátek v 6:00 také na Klabavě v Plzeňském kraji. Na prvním povodňovém stupni jsou v zemi hladiny šesti toků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám