Hlavní obsah

Déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varují před povodněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na severozápadě Čech se po nočním vydatném dešti zvedly hladiny některých řek. Třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity byl ráno vyhlášen na Svatavě v Kraslicích, v poledne však klesl na druhý stupeň. V Karlovarském kraji podle Povodí Ohře spadlo 40 až 60 milimetrů srážek. Voda stoupla i na dalších místech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vydal varování před povodněmi.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná SvatavaVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Výstraha před povodněmi platí pro Karlovarský kraj od sobotních 6:10 do odvolání.

Kraslicemi ještě velká voda protekla beze škod, ale o pár kilometrů níže se vylila z břehů. Most u takzvané Benešovy pily u Rotavy byl téměř pod vodou a v Oloví Svatava vytekla z břehů. Zaplavila park a dostala se i k domům kolem řeky. Voda uzavřela i některé silnice, například v osadě Mlýnek nedaleko Nového Kostela na Chebsku.

„Řeka Svatava v Kraslicích, kde byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity, kulminovala v sobotu dopoledne,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře v Chomutově Jan Svejkovský. „Průtoky tam dosáhly zhruba 55 metrů krychlových za sekundu,“ pokračoval Svejkovský s tím, že normální průtok na Svatavě v Kraslicích bývá zpravidla desetkrát nižší. Z 50 cm se výška hladiny přes noc vyšplhala až na 140 cm.

Řeka ale naštěstí žádné větší škody nenadělala. „V sobotu v dopoledních hodinách vyjížděli krasličtí dobrovolní hasiči čerpat vodu zaplavující areál sběrných surovin,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Rozvodněná řeka Svatava v Oloví na Sokolovsku.

Svatava se vylila ze svého břehu také v Oloví, kde zaplavila park a v něm stojící kuželnu s restaurací. „Voda mi vyplavila sklad. Namočilo se mi zboží, které je teď neprodejné,“ uvedl Miroslav Klimeš, majitel kuželny s restaurací. „Dokonce se voda dostala i na kuželkářské dráhy. Jestli budu muset stavět nové, tak jedna vyjde na dvě stě tisíc korun. Už jsem volal na pojišťovnu,“ pokračoval Klimeš.

Podle Kasala museli hasiči v Karlovarském kraji řešit v noci na sobotu v souvislosti s deštěm dvě desítky událostí. „Čistili jsme ucpané propusti a odčerpávali vodu ze zatopených sklepů,“ uvedl Kasal s tím, že nejvíce práce měli hasiči v Nejdku na Karlovarsku, kterým protéká řeka Rolava. Ta dosáhla II. stupně povodňové aktivity, ale v noci se blížila trojce. „V sobotu ráno zaplavila voda z potoka, který se vlévá do Rolavy, část nejdeckého sportovního areálu, kde je i zimního stadionu. Hasiči museli pročistit zanesený propustek a odčerpali vodu u strojovny zimního stadionu,“ uvedl Kasal.

V Plzeňském kraji se na první povodňový stupeň dostala ráno Křemelná ve Stodůlkách a dopoledne i Otava v Sušici. V Jihočeském kraji je stav na řekách většinou v normě, na Teplé Vltavě v Lenoře ale platí první stupeň povodňové aktivity, tedy povodňová bdělost.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Místní obyvatelé si rozvodněnou řeku Svatavu v Oloví fotografovali.

V Ústeckém kraji je kvůli vysoké hladině Bíliny od dnešních 3:15 uzavřena silnice mezi obcemi Kozlíky a Velvěty nedaleko Rtyně nad Bílinou na Teplicku. Řeka se tam podle údajů policie dostala na druhý povodňový stupeň.

„V noci na sobotu vyjely hasičské jednotky k třiceti třem zásahům, převážně z důvodů čerpání vody nebo odstraňování spadlých stromů, větví nebo zajišťování uvolněných předmětů,“ uvedl mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan. „V Lomu u Litvínova přetékal potok. Hasiči pročistili česlo a voda odtekla,“ uvedl Marvan s tím, že ucpaný kanál zaplavil pozemky v Telnici v Krušných horách. „Vodu ze sklepa rodinného domu čerpali hasiči v noci v Jílovém u Děčína. V Dubí – Mstišově přetékala požární nádrž, takže hasiči vodu odčerpali,“ pokračoval Marvan, podle kterého hasiči museli v sobotu ráno pročistit odpad rybníka v Klášterci nad Ohří, protože tam hrozilo protržení hráze.

Vystoupala na něj v noci také hladina Chomutovky, stav bdělosti je v Ústeckém a Libereckém kraji podle ČHMÚ na dalších šesti řekách.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Částečně pod vodou se v Oloví v sobotu ráno ocitla kuželna s restaurací.

Podle operačního důstojníka hasičů v Libereckém kraji v noci vyjížděli na Tanvaldsku, Novoborsku, Janově nad Nisou a v Liberci v šesti případech k zatopených sklepům nebo ucpaným propustím.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči museli v Nejdku na Karlovarsku odčerpávat vodu.

Rovněž v Kraji Vysočina se zvedly hladiny řek. Doubrava v Bílku a Sázava ve Žďáru nad Sázavou dosáhly prvního stupně povodňové aktivity. Hladina Doubravy kulminovala kolem 05:00, poté začala klesat.

Podle meteorologa ze Šindelové na Sokolovsku Rudolfa Kovaříka způsobily zvednutí hladin řek a potoků vydatné srážky. „Nejvíce jich spadlo od pátečního odpoledne do sobotního rána na Karlovarsku. Já jsem naměřil na Šindelové přes 35 mm srážek, což v zimním období v kapalném stavu tolik srážek za 35 let nepamatuji,“ uvedl Kovařík, podle kterého k zvednutí hladin přispěla kombinace několika faktorů: „Byl to smrtící koktejl, protože kromě toho, že pršelo, začala tát voda, která byla vázaná ve sněhu. Navíc foukal vítr o rychlosti 40 až 60 km za hodinu, který způsobil, že sníh tál i v lesích.“

Reklama

Výběr článků

Načítám