Hlavní obsah

Déšť a chlad by mohly pomoci s kůrovcem

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné deštivé a poměrně chladné počasí, které podle předpovědí v červnu nemá překročit teploty nad třicet stupňů, by mohlo pomoci v boji proti kůrovci. Právo na to upozornil Rudolf Kovařík, meteorolog a pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zajímám se o lesnictví v okolí Šindelové, a jak je známo, kůrovec miluje teploty kolem dvaceti, dvaceti pěti a více stupňů beze srážek,“ uvedl Kovařík, podle kterého právě nyní nadchází doba rozmnožování kůrovce. Tomu ale nebude podle dosavadních předpovědí přát počasí.

Zmizelo povrchové sucho

„Zapomeňme na nějaké třicetistupňové teploty, protože se budeme pohybovat na teplotách od šestnácti do osmnácti stupňů. Když bude opravdu teplo, tak se dostaneme na dvacet stupňů,“ popisoval předpověď na červen meteorolog.

Podle Kovaříka pouze jedno až čtyři procenta srážek z posledních dnů stekla do potoků, ale jinak se všechna vlhkost vsákla. „Nejvíce toho zůstalo v lese. Pokud smrk dostane vodu a už ho začal baštit kůrovec, tak smrk kůrovce doslova uleje smolou. Na to tu smolu vlastně má,“ popisoval pozorovatel přírody.

Česko o víkendu svlaží další déšť

Počasí

„Když je ale sucho, smrky nemají jak proti kůrovci bojovat. Deštivé a chladné počasí kůrovcům nevyhovuje. Při dešti a teplotách do dvaceti stupňů se kůrovcům slet, při kterém se rozmnožují, nevydaří,“ doplnil Kovařík. „Díky tomu bude dejme tomu o čtyřicet procent méně brouka. Zastaví se tak i likvidace lesů,“ sdělil Kovařík. „Příroda nám hraje do karet, alespoň tady v Krušných horách, kde kůrovce není tolik,“ dodal.

Pole Kovaříka navíc zmizelo díky dešťům z posledních dnů povrchové sucho. „Narůstá maximální hmotnatost trávy a začíná rovněž růst listí na stromech. Co se týká obilovin nebo brambor, mohou v klidu růst, protože se k nim dostal dostatek vody. Podle našich předků platí přísloví studený máj, ve stodole ráj,“ připomněl znalec přírody a tradic.

„Když si na poli hrábnete do zeminy, jsme již na jedenácti až čtrnácti centimetrech, kde je mokro,“ konstatoval Kovařík.

Značkaře nebrzdí koronavirus, ale kůrovec

Cestování

„Pokud bude pršet i další dny, tak se srážkově dostaneme k normálu v měsíci květnu,“ uvedl Kovařík s tím, že v Karlovarském kraji napadlo za víkend od 18 do 41 mm srážek. „To je hezká porce,“ poznamenal.

„Za posledních dvacet dva dnů jen šest dní nemrzlo a pětadvaceti stupňů jsme dosáhli jen jednou. Když se to ale zprůměruje, tak v žádném případě nejsme v žádném extrémním suchu nebo nízkých teplotách,“ dodal meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám