Hlavní obsah

Stovky lidí přišly protestovat proti postoji vlády k izraelským útokům v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení přátel Palestiny, Prague4PalestineYouth a Mezinárodní hnutí solidarity v sobotu v Praze uspořádaly pochod solidarity s Palestinou, kterého se zúčastnilo několik stovek lidí. Účastníci svojí přítomností přišli vyjádřit nesouhlas s postojem české vlády k izraelským vojenským akcím v Pásmu Gazy. S těmi Izrael začal po útoku teroristického hnutí Hamás, které zavraždilo 1200 izraelských občanů a dalších více než 250 uneslo.

Foto: Aktu.cz

Demonstrace na podporu Palestiny 20. ledna na náměstí Míru v Praze

Článek

Pochod začal zhruba ve 14 hodin na náměstí Míru u kostela svaté Ludmily, kde před lidmi držícími palestinskou vlajku promluvili pořadatelé. Pak se demonstranti vydali směrem k Václavskému a na Staroměstské náměstí.

Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského se akce, která proběhla v poklidu, účastnilo odhadem 1200 až 1400 lidí. Na místě byl policejní antikonfliktní tým, zasahovat však nemusel.

Propalestinští aktivisté chtěli demonstraci svolat i v prosinci. Tehdy ji ale zakázal pražský magistrát. Měla být totiž byla zaměřena na obhajobu protiizraelského hesla „From the River to the Sea Palestine will be free“, což v překladu znamená Od řeky k moři bude Palestina svobodná.

Demonstrace se měla konat před budovou ministerstva vnitra. V účelu shromáždění pořadatelé uvedli, že má podpořit zmíněné heslo „v jeho nenásilné původní podobě“. Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že provolávání tohoto hesla může být považováno za trestný čin. Magistrát v odůvodnění zrušení akce na úřední desce napsal, že toto heslo poukazuje na zničení Izraele.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Propalestinská demonstrace na Václavském náměstí

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

Soud se s tímto výkladem neztotožnil. „Nelze říci, že nese jednoznačně násilné, či dokonce genocidní poselství, jak konstatoval Magistrát hl. města Prahy,“ uvedl podle serveru Česká justice předseda senátu Štěpán Výborný. Soud uvedl, že magistrát neprokázal vazbu svolavatele na radikální či teroristické skupiny.

Praha kvůli heslu zakázala propalestinskou demonstraci

Domácí

Magistrát odůvodnil zákaz demonstrace mimo jiné tím, že heslo má vazbu na palestinské teroristické hnutí Hamás, které ve své chartě vyzývá právě k osvobození Palestiny „od řeky až po moře“.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Propalestinská demonstrace na Václavském náměstí

Listopadová demonstrace

Podobnou demonstraci, jako je ta sobotní, svolalo Sdružení přátel Palestiny loni v listopadu. Tehdy to bylo v reakci na veřejné shromáždění na podporu Izraele „Společně pro Izrael“, kterou zorganizovala Federace židovských obcí. Vyjádřit podporu Izraeli přišel mimo jiné i premiér Petr Fiala (ODS).

„Když jsem se 7. října ráno dozvěděl, že izraelští přátelé musejí svou návštěvu zrušit, věděl jsem, že se stalo něco vážného. Až potom, v následujících minutách a hodinách se ukázalo, že se stalo něco, co jsem si ani v těch nejhorších obavách nedokázal představit,“ řekl ve svém proslovu Fiala, který tak narážel na 7. říjen, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael a zavraždilo zhruba 1200 izraelských občanů, většinou civilistů.

V sobotu 7. října teroristé unesli také zhruba 250 lidí do Pásma Gazy. Kataru a USA se loni podařilo vyjednat několikadenní příměří, během kterého došlo k propuštění 105 rukojmích, většinou výměnou za palestinské vězně.

Přes 130 rukojmích však stále zůstává už přes tři měsíce v Pásmu Gazy. Někteří z nich jsou pravděpodobně již mrtví.

Propalestinští příznivci pochodovali Prahou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám