Hlavní obsah

Desetitisíce odborářů demonstrovaly v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze v sobotu protestovaly desetitisíce odborářů proti vládním reformním záměrům. Akce odpoledne vyvrcholila na Václavském náměstí.

Na Václavském náměstí protestovaly tisíce odborářůVideo: Novinky

 
Článek

Akce se podle pořadatelů účastnilo až 48 000 lidí. První stovky odborářů se sešly ráno u Domu odborových svazů, další přivezly na Hlavní nádraží zvláštní vlaky vypravené z Ostravy a z Bohumína.

Začátek demonstrace odborů v PrazeVideo: Novinky

Podle jednoho z pořadatelů Miroslava Kosiny využilo zvláštních vlaků z Moravy až 2500 odborářů. Vlaky na Hlavní nádraží přijely až na poslední nástupiště, takže demonstrující nechodili přes nádražní halu, ale organizátoři je směrovali přímo do Seifertovy ulice.

Pochod odborářů centrem PrahyVideo: Novinky

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pochod odborářů proti vládním reformám

Foto: Michal Doležal, ČTK

Demonstrace odborů proti vládním reformním záměrům

Náladu si protivládně naladění účastníci protestu v krásném počasí ještě vylepšovali pískáním na píšťalky, troubením a frkáním na nejrůznější nástroje, například na vuvuzely, které se staly známé po jihoafrickém šampionátu ve fotbale. Nad lidmi vlály prapory nejrůznějších odborových svazů a vznášely se modré, bílé a červené balónky.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na jednání odborů v pražském Kongresovém centru

"Přijeli jsme z Brna, z ABB," řekl na místě srazu protestujících jeden z účastníků akce. S vládními reformami prý hluboce nesouhlasí. Demonstranti přicestovali, mnohdy objednanými autobusy, například i z Plzně a dalších míst.

Na pořádek dohlíželi organizátoři a patrná byla také posílená přítomnost policejních hlídek.

Demonstrace oficiálně začala v 11:55 u Domu odborových svazů. Odtud se odboráři vydali přes křižovatku U Bulhara a Wilsonovou ulici do horní části Václavského náměstí, kde se od 13:00 do 14:30 konala hlavní část protestu svolaného ČMKOS proti vládním návrhům daňové, sociální, zdravotní a penzijní reformy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři mají jasno, ale otázku, kdo špatně vlád a v čí prospěch, už příliš neřešili.

Demonstraci neodvrátila ani páteční schůzka tripartity, na níž se odbory s kabinetem Petra Nečase (ODS) dohodly na dalším postupu vyjednávání. Vládní reformy podle odborů povedou k poklesu životní úrovně lidí, a to nejen těch z nižších příjmových skupin.

Kromě toho prý způsobí větší deficit veřejných rozpočtů. Demonstrace má být posledním varováním vládě. Pokud nevezme jejich připomínky v potaz, hodlají odbory přistoupit i k dalším nátlakovým akcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám