Hlavní obsah

Desátým ústavním soudcem se stane Musil

Novinky, Jitka Götzová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát schválil jmenování Jana Musila do funkce ústavního soudce. Přispěl tak částečně ke zlepšení tristní situace Ústavního soudu, který má v současné době devět členů z patnácti. Na počátku listopadu totiž vypršel mandát Evě Zarembové. Dalším prezidentovým kandidátem je Jiří Nykodým.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

Vyslovení souhlasu s jmenováním prorektora Policejní akademie a vedoucího katedry trestního práva pražské právnické fakulty Jana Musila doporučil na konci října senátní výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Musil byl členem komunistické strany, do které vstoupil jako vysokoškolský student v atmosféře politického tání začátku 60. let. O zrušení členství požádal "den po nástupu Husákova vedení". Během normalizace se pak podle svých slov nijak nepokoušel svoje členství v komunistické straně obnovit a po svém vyškrtnutí z KSČ pak už nebyl členem žádné politické strany.

Chybí soudci

Prezident Václav Klaus navržení dalších kandidátů do ÚS považuje nyní za svoji prioritu, uvedl před časem ředitel prezidentova sekretariátu Ladislav Jakl. Na dotaz Práva, kdy prezident navrhne Senátu další kandidáty, ale Jakl nedal jasnou odpověď. "Doufám, že brzy," řekl pouze.

Na konci října se prezident rozhodl požádat o souhlas senátorů se jmenováním Jiřího Nykodýma, který je členem Legislativní rady vlády České republiky. "Prezident republiky považuje Jiřího Nykodýma za osobu, která svými dlouholetými zkušenostmi v oblasti práva přispěje k vyváženému složení Ústavního soudu," uvádí na internetových stánkách ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Členové Ústavního soudu
PředsedaRychetský Pavel
MístopředsedaHolländer Pavel
MístopředsedkyněWagnerová Eliška
SoudciDuchoň František
Güttler Vojen
Lastovecká Dagmar
Malenovský Jiří
Mucha Jiří
Varvařovský Pavel
Výborný Miloslav
Zarembová Eva

Z devíti předchozích Klausových kandidátů zatím senátoři schválili pouze dva bývalé ústavní soudce - Pavla Holländera a Vojena Güttlera, a tři politiky - lidoveckého poslance Miloslava Výborného, senátora a ministra spravedlnosti Pavla Rychetského (ČSSD) a senátorku za ODS Dagmar Lastoveckou. Ostatní čtyři kandidáty-nepolitiky horní komora odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám