Hlavní obsah

Studenti svolali demonstraci za odchod Ševčíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze, kteří stojí za výzvou k odstoupení děkana Miroslava Ševčíka, svolali na středu protest. Ševčík, kterého k rezignaci vyzval i rektor Petr Dvořák, konec ve funkci zvažuje.

Foto: Facebook/Karolina Nodesová

Avízo ke středeční demonstraci k odchodu Miroslava Ševčíka.

Článek

Podle studentů, kteří jsou i za peticí k Ševčíkovu odchodu z čela fakulty, poškozuje děkan celou školu, neboť podle nich „opakovaně porušuje etický kodex“.

Na demonstraci, která proběhne ve středu po poledni na náměstí Winstona Churchilla před sídlem VŠE, hodlají vyzvat akademický senát, aby děkana odvolal.

„Chceme vyjádřit nespokojenost s vývojem situace okolo děkana Ševčíka, který dlouhodobě poškozuje jméno nejen své fakulty, ale i celé školy. Cílem protestu je přimět pana docenta, aby dobrovolně odstoupil ze své funkce, popřípadě přimět akademický senát, aby pana Ševčíka odvolal. Již nechceme přihlížet tomu, jak pan docent pošlapává zásady, které by se na akademické půdě měly dodržovat,“ sdělila Novinkám mluvčí organizátorů protestu Karolína Nodesová.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Nejde jen o protivládní demonstraci

V otevřeném dopise studentští akademičtí senátoři VŠE zdůrazňují, že jim nejde jen o chování děkana Ševčíka na sobotní demonstraci.

„Nadále nechceme, abyste zahrnoval do výuky své politické názory, které jsou často nevhodné a dezinformační a do akademické sféry nepatří,“ stojí dále v pozvánce na protest.

Výzvu k odstoupení děkana Ševčíka, která je součástí výše zmíněného otevřeného dopisu, k úternímu času 11:35 zatím podepsalo 2166 studentů VŠE, 1114 absolventů této univerzity, 323 akademiků a 2562 členů veřejnosti.

Ševčík se v sobotu objevil na protivládní demonstraci na Václavském náměstí a byl přítomen i incidentu, při němž se po skončení demonstrace část lidí pokusila dostat do budovy Národního muzea. Ševčík tvrdí, že „šel náhodou kolem“.

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci

Domácí

Poté, co jej v pondělí rektor VŠE vyzval, aby do úterního dopoledne zvážil rezignaci, požádal Ševčík o delší čas na rozhodnutí, neboť část pracovníků fakulty, s nimiž hodlá věc projednat, má jarní prázdniny.

Případná možnost odvolání děkana rektorem je nesnadná, neboť senát národohospodářské fakulty Ševčíka opakovaně podržel.

Podle zákona o vysokých školách je totiž odvolání děkana z podnětu rektora možné „pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy,“ a to za předpokladu, že „děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty“.

Ševčík chce víc času

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám