Hlavní obsah

Debata o evropské směrnici se změnila v hádku o poplatky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která přenáší do českého právního řádu evropskou směrnici o přeshraniční péči. K transpoziční normě se strhla debata zejména kvůli pozměňovacímu návrhu poslankyně KSČM Soni Markové, která navrhla zrušení zdravotnických poplatků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Marková obhajovala zrušení poplatků a připomínala, že koalice má jejich částečné zrušení v programovém prohlášení. „Není důvod prodlužovat agónii,“ uvedla Marková a pozastavila se nad tím, proč je návrh odmítán jen kvůli tomu, že je z dílny KSČM. „Poplatky jsou kolektivním trestem za ty, které neumíme ohlídat, aby nezneužívali zdravotní péči,“ rozhořčila se Marková.

Opoziční poslanci upozorňovali na to, že pozměňovací návrh je přílepkem, neboť nijak nesouvisí s přeshraniční zdravotnickou péčí – navíc byl předložen až ve druhém čtení a nebyl projednán ve výborech.

Bohuslav Svoboda (ODS) Markové připomněl, že v případě přijetí návrhu by zdravotníci přišli o část prostředků, neboť úhradová vyhláška pro letošní rok se zrušením poplatků nepočítá. „Dojmologie nemá na jednání Sněmovny co dělat,“ odmítl Svoboda emotivní argumentaci komunistické poslankyně.

Návrh odmítl i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). I on se ohradil proti nekoncepčnosti a negativním dopadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám