Hlavní obsah

Daň z mimořádných zisků bude i pro letošek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chystaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok. Dohodli se na tom v úterý lídři stran vládní koalice, řekl to vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členové vlády na jednání Sněmovny

Článek

Jurečka ve středu dohodu potvrdil při příchodu na vládu. „Včera to bylo projednáno na jednání koaliční rady,“ řekl. „Když se podíváme na jiné státy v Evropské unii, tak velká část států to bude chtít aplikovat na rok 2022,“ doplnil.

O dohodě v úterý informovala na Twitteru místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. „Bankovní a energo sektor má neočekávané zisky kvůli válce, jde to z kapes občanů a tam se mají peníze vrátit,“ uvedla.

Ministerstvo financí původně avizovalo, že navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. „Určitá část firem má ale již v letošním roce prokazatelně výrazně větší zisky díky této situaci na trhu,“ vysvětlil ministr.

Ne všichni členové vládní koalice s tím, aby daň platila již letos, ale souhlasí. Proti je i Jurečkův stranický kolega – ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Mám na to svůj postoj a ne se vším jsem ztotožněn. Není problém, zda se vybere tolik peněz. Měl bych výhrady k tématu retroaktivity,“ řekl novinářům před jednáním kabinetu.

Zvláštní daň bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeným o 20 procent.

Ekonomové: Mimořádná daň vynese méně

Ekonomika

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pro příští rok očekává na základě daně výnos ve výši 85 miliard korun. V dalších letech by měly být výnosy nižší.

Evropská komise se dohodla, že daň z mimořádného zisku by měla být nejméně 33 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám