Hlavní obsah

Dalších čtyřicet let těžby. Limity na Dole Bílina padnou

Novinky, jas, ape
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Vláda se v pondělí na výjezdním zasedání v Ústeckém kraji jednomyslně shodla na možném prolomení limitů těžby hnědého uhlí na Dole Bílina. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rovněž rozhodl, že na Dole ČSA zůstávají limity v platnosti. Informoval o tom mluvčí Martin Ayrer.

Foto: Úřad vlády ČR

Ministři při jednání kabinetu při cestě na výjezdní zasedání do Ústí nad Labem

Článek

Prolomení limitů na Dole Bílina umožní pokračování těžby až do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.

Naopak u lomu ČSA těžební limity zůstanou v platnosti. V opačném případě by prolomení limitů mělo za následek zbourání minimálně části obce Dolní Jiřetín.

Rozhodnutí počítá rovněž s tím, že těžba na Bílině se nepřiblíží na méně než 500 metrů k nejbližším obydlím, aby se dále nezhoršovala kvalita bydlení stávajících obyvatel.

„Jsem rád, že po letech, když byl problém těžebních limitů neustále odsouván, se této vládě podařilo udělat zásadní krok a zajistit uhlí pro české teplárenství,” uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Byl to krok nesnadný, nicméně je bezpochyby krokem zodpovědným vzhledem k zájmu naší země a její energetické bezpečnosti v příštích desetiletích i zhruba k miliónu šesti stům tisícům českých domácností, které jsou závislé na centrálních zdrojích vytápění z hnědého uhlí. Zdražení tepla až o jednu třetinu by hrozilo v případě nutnosti převést uhelné teplárny na plyn,“ dodal ministr.

Schvalovat samotnou těžbu bude standardně ministerstvo životního prostředí a Český báňský úřad.

Lom ČSA patřící Severní energetické podnikatele Jana Dienstla by měl podle nynějšího rozhodnutí utlumovat těžbu. Budoucí vlády se však k otázce případného dalšího prolomení limitů budou moci vrátit.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Důl Bílina spravují Severočeské doly, které patří polostátní společnosti ČEZ. Za limity se nachází zhruba 100 miliónů tun uhlí.

O stanovení limitů těžby rozhodla vláda v roce 1991.

Prolomení limitů odmítají ekologové i obyvatelé okolních obcí. Pro prolomení jsou horníci a těžaři. Alespoň dílčí prolomení prosazoval ministr průmyslu Mládek a opakovaně jej podpořil i prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám