Hlavní obsah

Další Pavlova cesta vede do Berlína. Bude jednat se Steinmeierem i Scholzem

Třetí zemí, kterou po Slovensku a Polsku navštíví prezident Petr Pavel, bude příští týden Německo. Vedle setkání se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem jej čeká rovněž přijetí u kancléře Olafa Scholze. V pátek o tom informoval mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Pavel odjede do Německa v pondělí, oficiální program jej čeká až následující den.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Odlet prezidenta Petra Pavla s manželkou Evou na návštěvu Polska

Článek

Prezident Steinmeier přijme Pavla s oficiálními poctami na berlínském zámku Bellevue, pak by měla následovat tisková konference.

Jednání s kancléřem Scholzem bude mít pracovní charakter. „Tématy budou bezpečnostní situace s ohledem na ruskou útočnou válku proti Ukrajině, ale i mezinárodní, evropské a bilaterální otázky,“ řekl Hebestreit.

Poznamenal, že po jednání Pavla se Scholzem nebude žádná tisková konference, neboť je to jen běžné setkání prezidenta s kancléřem.

Pavel na Slovensku: S Čaputovou zvažujeme společné zahraniční cesty

Evropa

Do Německa se vydá Pavel znovu v květnu, kdy slíbil bavorskému premiérovi Markusi Söderovi společné setkání v Selbu v rámci bavorsko-českých oslav. Ty u příležitosti bavorsko-českých týdnů přátelství potrvají 12 týdnů od 19. května do 6. srpna.

Akce se koná jako symbol dosavadních úspěchů přeshraničního rozvoje regionů Bavorska a Česka, naplánovány jsou kulturní události na obou stranách hranice.

Pavel byl po zvolení v Německu již v únoru, kdy se účastnil Mnichovské bezpečnostní konference. Na ní se setkal nejen se Söderem, ale rovněž s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Tento týden Pavel zavítal nejprve na návštěvu Slovenska a následně zamířil do Polska. V obou zemích jednal s nejvyššími ústavními činiteli.

Pavel s Dudou řešili infrastrukturu i obnovu Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám