Hlavní obsah

Další kontroverzní odpočinkové místo v Praze, tentokrát blokuje kruhový objezd

Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražských Vinohradech umístilo vedení města Prahy další odpočinkové místo, a to přímo na kruhovém objezdu. Ten je kvůli židlím a stolečkům částečně uzavřen, a lidé tak musí křižovatku složitě objíždět okolními jednosměrkami. Relaxační zóna je přitom využita jen minimálně, protože v okolí objezdu je plno kaváren a restaurací se zahrádkami.

Kvůli odpočinkovému místu zrušilo město klíčový kruhový obejzd na VinohradechVideo: Novinky

 
Článek

Za instalací odpočinkového místa na křižovatce Americké a Záhřebské ulice stojí pražský Institut plánování a rozvoje (IPR). Ten po domluvě s vedením Prahy 2 obsadil náměstí s kruhovým objezdem na měsíc a půl do konce září. Dočasné odpočinkové místo v podobě několika desítek židlí, stolů a květináčů má zjistit, jak by mohl být prostor do budoucna využit trvale.

„Naše městská část celý projekt sleduje a shromažďuje názory občanů. Cílem celého projektu, z naší strany, je získat názor občanů, jestli tento prostor upravit do podoby trvalého náměstí s možností průjezdu vozidel a v opačném případě ponechat stav kruhové křižovatky,“ vysvětlili zástupci radnice Prahy 2 na sociálních sítích.

U občanů ale vyvolalo nové využití náměstí velmi různé pocity. Na jednu stranu tu najdou lidé stín pod vzrostlými stromy a příjemnou atmosféru dokresluje také fontána uprostřed kruhového objezdu. „Je tu hned vedle vinný bar, posezení u vody, taková relaxace. Mně se to líbí moc,“ svěřuje se do ankety kolemjdoucí žena.

Foto: Novinky

Nové odpočinkové místo se nachází přímo u fontány na kruhovém objezdu ve Vinohradech

Nadšeni ale nejsou především řidiči. Kvůli vytvoření místa pro odpočinek totiž město kruhový objezd částečně uzavřelo a v obou směrech je nyní možné odbočit z křižovatky pouze doleva. Složitou dopravní situaci neusnadňují ani ulice v okolí - samé jednosměrky.

„Posezení je určitě přínosné, ale ta doprava tu vyřešená není. Pokud jedu z Koperníkovy ulice, musím to teď horem sáhodlouze objíždět skoro až k Praze 10,“ říká do ankety žena, která přišla na místo posedět se synem. „Dostat se na konec Záhřebské je nyní objížďka na 10 minut,“ stěžuje si také Lucie Balcárková na Facebooku.

„Když si zkusíte najít tuhle uzavírku na internetových mapách, tak ji tam nenajdete. Ukazuje to, že je křižovatka pořád stejně průjezdná. Takže člověk, co není z Prahy, se tu nemá šanci vyznat,“ vysvětluje své rozhořčení kolemjdoucí muž.

Foto: Novinky

Kvůli novému místu na odpočinek zrušilo město kruhový objezd

Místo jedné odbočky pět minut objíždění

Obtížnost dopravy jsme se rozhodli podle navigace vyzkoušet na vlastní kůži i s kamerou Novinek. Ta ale s uzavírkou kruhového objezdu opravdu nepočítá, takže když řidič zabočí podle ukazatelů na místě jinam, navigace ho začne vracet zpět na stejné místo v začarovaném kruhu.

Řidič si tak musí najít správnou cestu sám a bloudit ve spletici jednosměrných ulic na Vinohradech může i několik minut. Chce-li se řidič dostat například z Americké ulice do ulice Záhřebské, namísto jedné odbočky doprava na kruhovém objezdu musí nyní udělat odboček sedm. Nově tak nejkratší možná trasa trvá téměř 5 minut.

Foto: Novinky

Místo jedné odbočky na kruhovém objezdu musí nyní řidiči místo složitě objíždět

Další komplikací je podle místních obyvatel zrušení několika parkovacích míst, na kterých mohli dříve řidiči zastavit podél celého náměstí. Přístupná je teď jen polovina z nich a místo na zastavení tak složitě hledají například zaměstnanci okolních podniků.

„Třeba když k nám potřebuje zajet zásobovací dodávka, tak nemá jak. Nějací odvážlivci si kvůli tomu ty květináče odsunuli pryč, aby mohli zastavit a zároveň neblokovali dopravu,“ vysvětluje číšnice z restaurace na náměstí.

„Uzavření průjezdu náměstím je koncipováno pouze jako dočasné opatření pro prověření fungování dopravy v lokalitě. Chápeme, že změna může být nepohodlná, ale jinak nejsme schopni věrohodně zjistit, zda by mohla doprava v území fungovat jinak a o jakých scénářích je v lokalitě možné reálně uvažovat,“ vysvětluje na svých internetových stránkách IPR.

Stolečky a židle na MalvazinkáchVideo: Novinky

Se stejným nápadem odpočinkového místa přišel IPR už na pražských Malvazinkách, kde obsadil židlemi a stoly plac před frekventovanou křižovatkou, na které se kříží šest ulic. Ani tam ale nebylo místo řešené ideálně, bez stínu a zeleně bylo totiž posezení v letním vedru na rozpáleném betonu u velké křižovatky nepříjemné. Anketa, kterou štáb Novinek na místě dělal v půlce srpna, potvrdila, že místo odpočinku nebylo využíváno téměř vůbec.

Podobně vylidněné zůstává posezení také na Smetanově nábřeží, které vzbudilo vášnivé reakce především začátkem léta. Magistrát totiž tehdy pro auta ze směru od Karlových lázní k Národnímu divadlu uzavřel nábřeží mezi křižovatkou s Národní třídou a ulicí Divadelní, aby mohly na místě vzniknout restaurační zahrádky.

Reklama

Výběr článků

Načítám