Hlavní obsah

Další kolo

Novinky, Jiří Hanák

Ta strana je jako guma. Čím více se s ní praští, tím více vyskočí. Asi takto kdysi prezident Masaryk charakterizoval stranu národně socialistickou, kterou neměl příliš v lásce. Pro její duté národovecké fangličkářství, pro schopnost jejích vůdců točit se na obrtlíku.

Foto: ZOO Olomouc
Článek

Když v poslední době sleduju výroky vlivných mužů nejsilnější opoziční strany, mám pocit něčeho, co už zde bylo. Jen strana se jmenuje jinak, totiž ODS.

Dlouho hnala šturmem na vládu (to jest na socany) s pokřikem "nulová tolerance" vládě. Žádná podpora žádnému jejímu návrhu zákona! Pryč s ní! A hlasování o důvěře chceme! Když to všechno ztroskotalo, začali titíž lidé vydávat zvuky bublavě tolerantnější: s některými socialisty bychom nějaký průnik našich programů našli, řekl jeden ze silných mužů ODS. Některé rozumné zákony bychom podpořit mohli, vece druhý. A třetí by rovnou zachraňoval samu ČSSD: klesající podpora veřejnosti je prý trvalá a nějaká upytlíkovaná úřednická vláda by mohla ČSSD zachránit. Tolerance kopec. A co že tak náhle?

S velkou pravděpodobností proto, že se objevil nadějný klíč k prolomení vládního zámku v podobě nového lidoveckého předsedy Miroslava Kalouska. Bývalý šturm vládu upevňoval, ale ta se dá rozložit jinak. Kalousek naznačil, že jeho strana bude ve vládě více trvat na svém programu. To znamená, že posílí tlak mručících socialistů na větší prosazování své strany, o US-DEU ani nemluvě. A vláda by se mohla jít klouzat.

V této souvislosti nepodceňuji roli prezidenta Václava Klause. ODS se totiž letos v únoru podařil zdařilý manévr. Pomocí komunistů "vystrnadila" Klause na Hrad. Může se nyní voličům prezentovat jako strana nová, strana více volitelná, protože zbavená arogance, kterou ji bývalý předseda obtěžkával. A ono to funguje, viz preference. Naivní je však představa, že silný vliv Klausův z ODS zmizel. Například časová souvztažnost vřelého Kalouskova přijetí v Lánech a náznaků "nové politiky" ODS, to by byla zatracená náhoda.

Do léta se patrně nebude dít nic. Říká se tomu, že doba ještě není zralá. Uzraje, pokud ta část ČSSD, se kterou by "ODS nalezla průniky programů", se dokáže zbavit Špidly. Neboť o něj jde hlavně, především a vůbec. Překáží. Věří totiž tomu, co říká, nemá klokaní kapsu a nevěří, že politika je nejschůdnější cesta k penězům. Další kolo honu na něj začalo. Podaří-li se, lovci už se nějak o kořist podělí.

PRÁVO 22. listopadu

Reklama

Výběr článků

Načítám