Hlavní obsah

Dálniční tabule budou uvádět čas do cíle jízdy

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na proměnných informačních tabulích, umístěných na dálnici D 2 mezi Brnem a Břeclaví a dálnici D 5 mezi Prahou, Plzní a Rozvadovem, spustí v pondělí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) systém travel time, tedy výpočet jízdních dob, jenž řidičům umožní lépe odhadovat, kdy dojedou do cíle své cesty.

Článek

„Na tabulích bude zveřejňován propočet dojezdové doby, zohledňující hustotu provozu, vlivy nehod, částečných uzavírek i meteorologické situace,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Jiří Švorc.

Například na proměnné tabuli na okraji Prahy se řidič dozví, za jak dlouho by v dané chvíli měl dojet na dálniční sjezd u Plzně. „Jedná se ale skutečně jen o orientační údaj. Chceme prostě řidičům na těchto dvou dálnicích poskytnout další službu, kterou nám moderní technologie umožňují,“ prohlásil Švorc.

Údaje pro tabule poskytne Národní dopravní informační centrum v Ostravě a zveřejňovány budou také na internetové adrese www.dopravniinfo.cz. Již nyní tam jsou zobrazovány intenzity provozu na Pražském okruhu i na jednotlivých úsecích dálnic D 1, D 2 a D 5.

„Určitě se najdou někteří nezodpovědní řidiči, kteří budou chtít se systémem travel time závodit. Na ně se ale nepochybně zaměří zvýšený dohled dopravní policie,“ varuje Švorc.

Na dálniční síti ČR, která měří necelých 1200 kilometrů, je v současné době umístěno celkem 97 proměnných informačních tabulí. ŘSD ujišťuje, že pokud se novinka osvědčí, bude systém travel time postupně rozšířen i na další dálnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám