Hlavní obsah

Dálniční kupóny pro rok 2016 už platí

Praha

Od dnešního dne platí roční dálniční kupóny na rok 2016. Ceny známek jsou stejné jako letos, tedy 1500 Kč za roční, 440 Kč za měsíční a desetidenní za 310 Kč. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy. Letošní roční kupóny platí do konce ledna 2016.

Foto: ČTK

Dálniční kupóny na rok 2016

Článek

Roční kupóny jsou na mnoha místech k dostání již od minulého týdne. Od úterý by je měla mít k dispozici většina pošt, čerpacích stanic a další distribuční místa.

Kupóny budou mít kvůli problémům s nárůstem padělků novou grafickou podobu. Například roční kupón bude kruhový v červené barvě a bude mít i nové bezpečnostní prvky, uvedl na svých internetových stránkách Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Měsíční kupón pak bude čtvercový v modré barvě a desetidenní kupón bude v podobě žlutého trojúhelníku. Podobu dálničních kupónů úřad změnil poté, co stovky padělaných dálničních známek objevila policie letos v únoru.

Ministerstvo dopravy připravuje do tří let přechod od papírových kupónů k elektronickému systému, který umí rozpoznat registrační značky vozidel a zjistit tak, zda má kontrolované vozidlo zaplacený dálniční poplatek. SFDI si od kroku slibuje úspory, v horizontu deseti let má být její výše okolo miliardy korun.
Dálničních kupónů se vloni prodalo přes pět miliónů a výnos z nich přesáhl 4,1 miliardy korun, což byl meziroční růst o čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám