Hlavní obsah

Čunek: Zelení chtějí odvoláním Vesecké odlákat pozornost od svých problémů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana zelených minulý týden vyzvala koalici, aby se dohodla na odvolání Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké kvůli kauzám z poslední doby - případu odvolání libereckého státního zástupce Adama Bašného a vývoji kauzy tzv. justiční mafie. Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka se o to strana snaží jen proto, aby odlákala pozornost od svých vlastních problémů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf lidovců Jiří Čunek na sjezdu KDU-ČSL v Pardubicích.

Článek

Zelení navrhli odvolat nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Co na to říkáte?

To je v politice normální – když mám problémy, které mě poškozují, tak vytvořím jiný problém, na který se budou všichni soustředit. Není náhodou, že je to napadlo, když vznikla nová strana (Demokratická strana zelených). Chtěli odlákat od svých problémů, jistě to nemysleli vážně. Jestliže tady probíhá soudní proces na ochranu osobnosti...

Myslíte soud o „justiční mafii“?

... Ano. Je tady výrok soudu, který někteří kritizují a jiní podporují. Bylo by dobré počkat, až jak celá záležitost dopadne.

Podle vás má Vesecká snad imunitu, než věc rozřeší soud?

Ten se přece může táhnout roky a ona v tu dobu může dělat profesní boty a chyby. O žádné profesní chybě se nemluví.

Co odvolání státního zástupce Adama Bašného za to, že se vyjadřoval k vaší kauze?

To je záležitost státního zastupitelství, ne Vesecké. To rozhodl nadřízený pana Bašného, ale kvůli tomu by Veseckou nikdo neodvolával. Podle mě nyní odvolat Veseckou by byl nevhodný politický krok.

Hlasy na odvolání Vesecké se ale množí.

Jedna věc je mediální tlak a druhá věc je, kde je pravda. Tu těžko budeme hledat v mediálním názoru, takže počkejme, jak to dopadne u soudu.

V tisku se objevily informace, že existují v KDU-ČSL tendence některých lidí vytvořit novou stranu. Jsou pravdivé?

O takových úvahách nevím, podle mého jsou nesmyslné. To jsou odvozené diskuse poté, co se rozštěpila Strana zelených. Jestli o tom uvažují jednotlivci, to je možné, ale nemá to reálný základ.

Dva tábory v KDU-ČSL existují, o čemž jsme se mohli přesvědčit, když jste byl přinucen odejít z vlády.

To lidovce provází od jejich vzniku, protože pocházejí z mnoha proudů. To, co se u nás nyní děje, vyřešíme na sjezdu. I za Josefa Luxe byly různé proudy, ale existenci strany to nenaruší.

Na předsedu již kandidují čtyři zájemci. Vy už jste se rozhodl?

Já jsem předseda a mám proti kandidátům výhodu, že nemusím mnoho věcí sdělovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám