Hlavní obsah

Čunek: Topolánek by měl kvůli restitucím Tlustému domluvit

Právo, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úterní jednání Sněmovny o vládním návrhu církevních restitucí znovu prověří soudržnost koaliční vlády. Lidovci totiž začínají být nervózní z toho, že pro zákon, kterým by měly církve získat majetek v hodnotě 134 miliard korun, odmítají hlasovat rebelové z ODS. Podle předsedy lidovců a vicepremiéra Jiřího Čunka by koaliční krizi měli co nejdříve projednat přímo šéfové vládních stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek

Článek

Zároveň by premiér Mirek Topolánek měl podle Čunka svým poslancům Vlastimilu Tlustému, Janu Schwippelovi a Juraji Ranincovi, jejich odmítavý postoj rozmluvit.

"Já nejsem ten, kdo je má přesvědčit. Přesvědčit je má pan předseda Topolánek se svými lidmi, jestli to dokážou, nedokážu odhadnout,“ řekl v pondělí Právu šéf lidovců.

Zda neschválení restitucí povede k rozvratu vlády, nechtěl Čunek spekulovat. "Já z toho nechci vytvářet nástroj napětí, do doby než to v koalici projednáme,“ uvedl Čunek.

Osud jednání nejistý, párování není problém

Zda vůbec budou poslanci pokračovat v projednávání církevních restitucí, je ve hvězdách. Na úterním jednání bude chybět Topolánek, který je "na otočku“ v Estonsku, a také klíčový ministr v otázce restitucí – šéf resortu zemědělství Petr Gandalovič (ODS), jenž je až do čtvrtka služebně v Egyptě. V jeho delegaci je i předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Ve Slovinsku je také čtyřčlenná poslanecká delegace, ale její složení nikterak nemůže ohrozit rovnováhu sil, neboť dva zákonodárci jsou z ODS a zbývající z ČSSD a KSČM.

"V párování obvykle problém není, vždycky se najde někdo, kdo vyhoví,“ uvedla pro Právo místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Párování znamená, že za nepřítomného poslance z jednoho politického tábora opustí vstřícně jednací sál kolega z druhé části Sněmovny. Gandaloviče vypáruje soc. dem. Josef Řihák, ale kdo vyjde vstříc Topolánkovi, není jasné. "Zatím jsem žádnou žádost od ODS nedostal,“ sdělil včera místopředseda klubu ČSSD Cyril Zapletal.

Němcová nedokázala odhadnout, zda se Sněmovna vládní předlohou bude zabývat, či požádá koalice o další přerušení: "To by musela být dohodnutá koalice, ale na to já vám teď neumím odpovědět.“

Rath: Těch pět stránek navíc nám nestačí

Jak se bude situace dnes vyvíjet, nedokázal odhadnout ani místopředseda klubu ČSSD David Rath. "My musíme nejprve vědět, kolik poslanců bude přítomných,“ řekl Právu. Jakou strategii zvolí, se rozhodnou až na poslední chvíli. "Jestliže vláda bude trvat na tom, že těmi pěti doplněnými stránkami splnila svůj úkol, tak to je jen důkaz, že si oněch 83 miliard korun, respektive 270 miliard, vycucala z prstu a je to důvod předlohu zamítnout,“ dodal.

Tlustý jasně řekl, že církevní restituce v této podobě nepodpoří. Podle něj je předloha nezákonná, neboť neodpovídá restituční legislativě ani zákonu a vyhlášce o oceňování majetku. Tvrdí, že vláda dostatečně prokázala, jak přišla k částce 83 miliard korun, které mají být církvím vyplaceny. "Zákon je neopravitelný,“ prohlásil.

Církevní restituce rozdělily právníky
Právníci se neshodují v názorech, zda vládní návrh zákona o církevních restitucích, který vychází z tržních cen a nikoliv z cen odhadních, je nezákonný, jak tvrdí poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Ten argumentuje, že předloha neodpovídá restituční legislativně ani zákonu a vyhlášce o oceňování majetku.
Zapravdu dává Tlustému advokát Jiří Teryngel. "Pokud se dříve dávala finanční náhrada, tak to bylo na základě tabulkových cen. V žádném případě nešlo o ceny tržní. Tlustého námitka je velmi racionální," uvedl na dotaz Práva.
Advokát Jan Černý na dotaz Práva uvedl, že předloha o církevních restitucích nemůže odporovat zákonu, ale může porušovat určité principy. "Principy nejsou zákon. Já bych s ním souhlasil v tom, že zákon je napadnutelný u Ústavního soudu,“ řekl na adresu Tlustého. Jeden z důvodů by viděl ve spravedlnosti vůči zemědělským restituentům. "Plně bych je chápal,“ dodal. Jejich majetek byl oceněn podle tabulkových cen, nikoliv podle tržních, které jsou vyšší.
I další advokát Jaroslav Ortman odmítá tvrzení Tlustého, že vládní předloha je nezákonná. "Nevidím to tak. Je otázka, jestli model je ústavní či neústavní, ale to by musel říci někdo jiný. Jedině Ústavní soud by mohl rozhodnout, že má být jen jeden model pro určování ceny,“ řekl na dotaz Práva advokát.

Co navrhuje vláda

  • Restituce církvím mají dosáhnout celkem 134 miliard. Z toho 83 miliard finanční náhrady, za 60 let při úročení 4,85 % ročně to je celkem 270 miliard.
  • Ročně by k tomu církve ještě dostávaly 1,3 miliardy na činnost. Za dvacet let by částka při každoročním snižování o pět procent spadla na nulu.
  • Naturální restituce řádům mají dosáhnout hodnoty 51 miliard korun.
  • Po případném schválení zákona by církve požádaly o konkrétní majetek a uzavíraly by o něm se státem smlouvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám