Hlavní obsah

Čunek se vrací na scénu, jen ve Vsetíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín

Vítězem obecních voleb ve Vsetíně je ODS, které dalo hlas 18,43 procenta voličů. Druhá je s 18,40 procenta KDU-ČSL. Rozhodlo pouhých 54 hlasů. Ovšem nejpopulárnějším vsetínským politikem je lidovecký kandidát číslo šest, bývalý ministr, senátor a starosta města Jiří Čunek, který získal suverénně nejvíce preferenčních hlasů - 4422.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

"Mě to ohromně těší. Kdybych nedostal podporu tady, kde mě lidé znají, tak už politiku nikdy nedělám," řekl. Na druhou stranu ale Čunek neskrýval zklamání z toho, že strana skončila o pouhých 54 hlasů druhá za ODS. O tom, zda bude usilovat o post starosty či se případně smíří s křeslem místostarosty, zatím mluvit nechtěl.

"To je příliš předčasné. Pouze jsem slyšel, že již před volbami byla domluvená koalice ODS, ČSSD a TOP 09, kteří teď skutečně koalici mohou naplnit. Jestli je to pravda, to už se ukáže při těch následujících jednáních," dodal Čunek.

Třetí pozice ve Vsetíně patří sociálním demokratům, kteří získali 16,37 procenta hlasů, čtvrtí skončili s 9,59 procenta komunisté a pátá je TOP 09, která získala 9,36 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva překročily také Volba pro město, SNK-ED a Zdravé město Vsetín. Neuspěli například Věci veřejné a zelení.

"Jsme vděčni, že to tak dopadlo, i když výsledek je naprosto těsný. Ale vnímám to jako obrovskou příležitost ukázat, že lidi, kteří byli za ODS zvoleni, mají šanci na úspěch," řekla dosavadní místostarostka města Iveta Táborská, která vedla ODS do komunálních voleb. Co se povolebního uspořádání týče, Táborská nevyloučila opakování široké koalice. "Budeme chtít jednat se všemi stranami, které dosáhly výrazného volebního výsledku. Bude to určitě KDU-ČSL, ČSSD a samozřejmě i s menšími stranami," uvedla. Na radnici dosud vládla koalice sedmi stran, v opozici skončili pouze komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám