Hlavní obsah

Čunek odvolání Ježka respektuje, Šojdrová chce vysvětlení

PRAHA

Předseda lidovců a vicepremiér Jiří Čunek respektuje úterní rozhodnutí ministra kultury Václava Jehličky, odvolat ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Poslankyně Michaela Šojdrová bude chtít od ministra chtít vysvětlení a doklady o tom, kde Ježek pochybil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

Čunek se nedomnívá, že by ministrovo rozhodnutí mohlo Ježka poškodit v jeho kandidatuře do Senátu. Ježek se o post v horní komoře parlamentu uchází jako nezávislý právě na kandidátce pražské KDU-ČSL.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj, který se před časem otevřeně postavil za stavbu kaplického knihovny na Letné, vidí za Ježkovým odvolání především to, že si Jehlička s Ježkem „lidsky nesedli“. Ministrovo rozhodnutí nicméně respektuje, byť ho s ním Jehlička dopředu neseznámil.

Vlastimil Ježek: Důvod svého odvolání neznám. Zdroj: Stream.cz

Šojdrová bude chtít doklady Ježkova pochybení

Čunkova stranická kolegyně, poslankyně Michaela Šojdrová, v úterním tiskovém prohlášení uvedla, že se od rozhodnutí ministra kultury distancuje. Ve středu Novinkám potvrdila, že bude od ministra Jehličky požadovat, aby uvedl konkrétní důvody a doklady, které ho vedly k rozhodnutí ředitele Národní knihovny odvolat.

Jak Šojdrová dále řekla, nechce spekulovat o tom, jaké by byly její další kroky v případě, že by ji ministr o opodstatněnosti svého kroku nepřesvědčil. Celou událost chápe jako spor odehrávající se v odborné rovině a stejně jako lidovecký předseda si i ona myslí, že úterní odvolání nijak neovlivní Ježkovu kandidaturu do Senátu. Ježka přitom považuje za dobrého odborníka i schopného manažera.

Reklama

Související články

Ministr odvolal šéfa Národní knihovny Ježka

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) v úterý odvolal z funkce ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Zdůvodnil to jeho chováním při plánování stavby...

Výběr článků

Načítám