Hlavní obsah

Čunek chystá knihu, slibuje odhalení pravdy o své kauze

Právo, Oldřich Danda

Pokud senátor a bývalý šéf KDU-ČSL Jiří Čunek neslibuje planě, dozvíme se už na začátku příštího roku, kdo a jak se zasadil o to, aby byl před třemi lety obviněn z korupce. Čunek s dalšími spolupracovníky připravuje svou verzi příběhu, který podle bývalé Čunkovy sekretářky Marcely Urbanové měl začít dopoledne 11. února 2002 na vsetínské radnici.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Tam jí měl Čunek – tehdejší starosta – ukázat „půl mega“, tedy půlmiliónový úplatek od místní realitky.

Čunek doufá, že se mu podaří vše konečně srozumitelně vysvětlit. Jestli svůj příběh vydá knižně, nebo na internetu, zatím nechtěl říci.

„Pracuje na tom tým lidí, kteří dobře znají spis, má pět tisíc stran. Pracuji na tom i já. Dám to brzy k dispozici veřejnosti, aby viděla, jak se manipuluje veřejným míněním a jak se likvidují nepohodlní politici, kteří nechtějí krást spolu s ostatními. Jak to vydám, to nechte na mně,“ řekl Právu Čunek.

Na film zatím nejsou peníze

Součástí textu podle Čunka nebudou jen informace z policejních spisů a rozhodnutí soudů, ale i zcela nová fakta a zajímaví lidé v novém světle. „Dočtete se verifikovaný příběh policejního vyšetřování. Dočtete se, jak státní zástupce Obst porušil zákon a jak porušovali zákon policisté, a dočtete se, jaký měl příběh pozadí,“ podotkl Čunek.

O politickém zadání Čunek mluví dlouho, ale zatím pouze řekl, že se znelíbil „velkým klukům s penězi a mocí“. Spekuluje se, že znemožnit Čunka chtěla ODS. Trestní oznámení nepodala Urbanová, ale její advokát – bývalý ministr spravedlnosti a člen ODS Jiří Novák – v době, kdy byl Čunek zvolen senátorem a chystal se kandidovat na šéfa lidovců. Podezřelých spiklenců může být více, od ČSSD až k vnitrostranické opozici v KDU-ČSL. Možné také je, že žádné spiknutí nebylo.

Čunkovu story chtěli po svém uchopit i filmaři. Scenáristé Radim Procházka a Petr Fischer sepsali scénář dokumentárního dramatu. Na realizaci ale nesehnali peníze. „Nedostali jsme grant. Hlavním argumentem bylo, že ta kauza už není aktuální,“ řekl Právu Procházka. Dodal, že stále věří v natáčení, protože Čunkův příběh je pro celou společnost hodně poučný.

Dál chystá svou romskou koncepci

Čunek se poté, co prohrál letos v červnu stranické volby, stáhl do ústraní. Podle svých slov ale nelení. Sbírá podklady a chystá se vystoupit proti některým – podle něj špatným – rozhodnutím státní moci. Nelíbí se mu například chystaný tendr státní firmy Lesy ČR na prodej dřeva, kvůli kterému si nechal připravit nákladný právní rozbor, či ekologická superzakázka až za 115 miliard.

Čunek také dokončuje romskou koncepci, kterou začal na ministerstvu pro místní rozvoj. „Odpracoval jsem na tom kus života, je na tom práce řady lidí, tak bych tu koncepci chtěl dokončit a poté zprovoznit, až k tomu bude vhodné politické klima. Což bude, doufám, po volbách,“ uvedl Čunek. Na dotaz, zda to znamená, že má ambici být znovu ministrem, uvedl, že mu o posty nikdy nešlo.

Obrysy koncepce představil již před časem a překvapil např. tím, že v ní navrhuje zbudovat sociální domy s dozorem pro zcela nepřizpůsobivé občany. Ve své práci žádá, aby strategii pomoci Romům a nepřizpůsobivým vymyslel a zaplatil stát, realizaci by ale nechal na obcích a krajích. Stát by měl pomoci nepřizpůsobivým nejen s bydlením, ale i se vzděláním a prací.

„Pokud to nechceme dělat jako Dělnická strana, která chce ty lidi pouze někam vystěhovat, tak musíme věc řešit komplexně a naráz. To ale musí udělat stát, obce nemají šanci samy se z toho vyhrabat,“ uvedl Čunek, který nechal vystěhovat některé vsetínské Romy do obytných buněk a některé do zdevastovaných domů v jiném okrese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám