Hlavní obsah

Čtyři pravdy

Novinky, Jiří Hanák

Je dobré, když pan prezident zná názory občanů, ještě lepší by však bylo, kdyby je znal až poté, co občané názory vyjádří. "Vítězství parlamentní opozice je nutné číst tak, že občané jsou většinově přesvědčeni, že současná vláda nevede zemi správným směrem," řekl ve svém poselství Václav Klaus.

Foto: Stanislava Dvořáková

Hned před vchodem do Kulturního domu stál stánek s bohatou nabídkou živých květů i umělých, důmyslně svázaných do různých ozdob.

Článek

Vedení ODS k tomu hbitě zatroubilo přiznávku: "Tři čtvrtiny občanů tuto vládu odmítly." Toť matematika speciální, namodrale hradní. První pravda je totiž taková, že tři čtvrtiny občanů volit vůbec nešlo a nemohlo tedy nic a nikoho odmítnout. Pravda druhá: ani pan prezident, ani vedení ODS nemohou vědět, jak by ty tři čtvrtiny volily. A pravda třetí: suverénní vítězství ODS je podložené toliko jedenácti procenty hlasů všech oprávněných voličů. Z venkovského domova si pamatuji, že dobrá slepice vítězně kdáká až po snesení vajíčka.

O víkendových volbách utrpěla debakl ČSSD, nikoliv vláda. Právě sociální demokracii by mělo vadit to, co zřejmě nevadí ani prezidentovi, ani ODS, totiž ona mizerná volební účast. Nemám prezidentský kámen mudrců, abych věděl, jak by ta většina volila. Důstojnější volební účast by však vítězi (ODS?) dodala jeho úspěchu větší vypovídací hodnotu. Ostatně před čtyřmi roky stejná "většina občanů" (podle Klause) také sociální demokratickou vládu "odmítla". Ve sněmovních volbách ji však potvrdila. Nemyslím si, že něco takového se bude opakovat za osmnáct měsíců. Na vajíčko je však přece jen lepší si počkat.

Že ani těch třicet procent občanů, na svém osudu zúčastněných, neodmítlo vládu, potvrzuje i nečekaný úspěch jednoho z pilířů vládní koalice, totiž Kalouskových lidovců. Jsem v pokušení nazvat předsedu lidovců tajným vítězem víkendových voleb. Je to skutečně obratný lídr, tak obratný, až mu někdy hrozí zavaření.

Pohotově dovede sklidit úrodu z žírných lánů sociálnědemokratických chyb (osm tisíc pro policisty, čtyři stovky pro důchodce), podpoří vládu při trochu sporném zákazu převodů krajských nemocnic na obchodní společnosti (lidoveckým voličům by se to nemuselo líbit), současně s opoziční ODS dokáže udržovat vztahy typu "samá láska jen a smích", nezapomene se však zastat ČSSD (nebyl to debakl) a dokonce oponovat páně prezidentovým slovům. Ta hrstka občanů, která se doštrachala k urnám, neodmítla vládu, toliko potrestala amatéry ve vedení ČSSD. A to je ta čtvrtá pravda o posledních volbách.

PRÁVO 9. listopadu 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám