Hlavní obsah

Čtenáři zachránili stařenku od exekuce, poslali přes milión korun

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh pětaosmdesátileté stařenky z Brna, která kromě tvrdých ran osudu žila skoro o hladu s tisícikorunou měsíčně na živobytí, neboť musí platit exekuci za půjčku na pohřeb dcery, vyvolal obrovskou vlnu solidarity čtenářů Práva a Novinek.cz. Více než dvě tisícovky lidí z celé republiky i ze zahraničí pro ni poslaly na konto při Sociálním nadačním fondu města Brna Domovy potřebných přes 1,4 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Něco takového jsem vůbec nečekala. Chtěla bych všem těm dobrým lidem moc a moc poděkovat,“ prohlásila dojatá stařenka. Terénní pracovnice hned pro osaměle žijící důchodkyni podle jejího přání nakoupila, aby si mohla upéct kuře, které již dlouho neměla.

„Od pečovatelské služby byl už také zajištěn každodenní dovoz obědů. Během příštího týdne by se měly uhradit dluhy spojené s bydlením a potřebné léky,“ řekla terénní pracovnice, která stařenku našla. Mnoho darů bylo spojeno i se vzkazy pro starou paní jako: „Držíme palce, abyste se měla líp; když stát nepomůže, musí to udělat ostatní; musíme si pomáhat“ či „Abyste měla důvod se zase usmát“.

"Je to dobrá zpráva o stavu společnosti"

„Solidaritu lidí se starou paní vnímám jako dobrou zprávu o stavu společnosti, kde se to hemží zprávami o korupci a zneužívání veřejných peněz,“ řekla Právu předsedkyně správní rady nadačního fondu Jitka Tesařová.

Částka, která se nakonec sešla, několikanásobně převyšuje potřeby překvapené seniorky. Ihned při převzetí daru proto prohlásila, že by byla ráda, aby prostředky, které zbydou po uhrazení jejich závazků, byly použity na pomoc podobně postiženým lidem.

„Bohužel z vlastní praxe v sociální oblasti znám spoustu smutných osudů lidí, kteří se dostali do bezvýchodné situace ne vlastní vinou. Například řada seniorů, pokud ztratí partnera, není schopna z důchodu uhradit nájem a služby, protože z hlediska zákona nejsou sociálně potřební a nemají nárok na žádné dávky. Po uhrazení nákladů na bydlení jim často zbývá na živobytí částka, která neumožňuje zajistit důstojný život,“ upozornila Tesařová.

Půjčila si na pohřeb dcery, zemřel i vnuk

Sama seniorka se do problémů dostala před pěti lety. Musela si půjčit na pohřeb dcery 16 tisíc korun, a když dva měsíce poté zemřel i její vnuk, kterého vychovala od peřinky, chtěla mu poskytnout důstojný odchod a neměla přechodně na placení závazků.

„Prosila jsem, aby mi měsíc nebo dva počkali, že budu zase platit, ale marně,“ zavzpomínala stařenka. Věřitel na ni poslal exekutora, který jí začal strhávat peníze z důchodu. Nikomu přitom nevadilo, že ženě zbývá na život tisícovka měsíčně − na jídlo, léky, drogerii i nenadálé platby.

Dlužnou částku už seniorka několikrát přeplatila, proto doufá, že odvolací ­brněnský krajský soud na svém jednání, které by se mělo konat v nejbližších měsících, téměř devadesátitisícovou exekuci zruší. Pokud by tak neučinil, bude z vybraných peněz zaplacen i tento dluh.

Systém podporuje narůstání dluhu

Podle odborníků z Aliance proti dluhům je bohužel tento příběh jedním z mnoha podobných, přičemž takovou situaci umožňuje současná právní úprava, kterou problematické společnosti umějí využít.

„Jedná se ­zejména o vysoké smluvní pokuty, rozhodčí doložky, směnky a biancosměnky. Řada společností zapůjčuje nízkou částku a následně s využitím ­bianco­směnek a sankcí v nepřiměřené výši vymáhá několikanásobek původního dluhu,“ připomněla právnička organizace Anna Meixnerová.

„Tyto společnosti také často nastavují podmínky tak, aby člověk nebyl schopen splácet, a zaměřují se na osoby v tíživé ­so­ciální situaci. Výsledkem je to, že si za nízké náklady vyrobí ‚trvale udržitelného‘ dlužníka. Z takovéhoto ‚dlužníka‘ jsou schopny navázáním exekucí na postižitelné příjmy, např. starobní důchod, získat v průběhu let nemalé částky,“ dodala Meixnerová s tím, že některé z těchto nešvarů by mohla řešit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která je nyní v připomínkovém řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám