Hlavní obsah

ČSSZ kvůli vysvědčením po dětech pátrat nebude

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodič, který dosud nechával své dítě doma, ale v pátek je poslal pro vysvědčení, nemá za tento den nárok na ošetřovné. A to i když bylo ve škole třeba jen jednu hodinu, upozornilo na svých internetových stránkách v předstihu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Před školou u sochy Mikoláše Alše dostali v pátek vysvědčení žáci 7.A ze 12. Základní školy M. Alše ve Zlíně

Článek

Mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jitka Drmolová ale Právu sdělila, že správa aktivně po těchto dětech pátrat nebude. „Správa sociálního zabezpečení má samozřejmě možnost provádět v odůvodněných případech došetření dávky. Případná podezření o zneužití dávky mohou školy hlásit na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), která je pro ně příslušná, nejsou však zatíženy povinností vyhotovovat seznamy dětí, kterým vydaly potvrzení o ošetřovném,“ uvedla Drmolová.

Když pošlete dítě pro vysvědčení, ztratíte nárok na ošetřovné

Domácí

OSSZ se podle ní věnují i případným dalším oznámením, například ze strany zaměstnavatelů. „Nárok na dávku pak mohou šetřit i následně, objeví-li se nové skutečnosti. Jinak tato činnost se statisticky nesleduje a ČSSZ nemá v plánu ji mapovat,“ dodala mluvčí.

Pokud tedy na dítě neupozorní škola, zaměstnavatel, rodiče nebo třeba soused, ztráta dávky rodičům nehrozí.

Žáci dostali vysvědčení v předstihu

Domácí

Vyplácení zvýšeného ošetřovného kvůli koronavirové epidemii, kdy je možné získat od státu 80 procent denního základu příjmu, končí 30. června. Dávku stále čerpají desetitisíce lidí. Ekonomové se obávají toho, že po tomto datu řada rodičů školáků zamíří nuceně na úřady práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám