Hlavní obsah

ČSSD vyřeší své absence ve Sněmovně bičem na koalici - omezí párování

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční sociální demokracie zareagovala na statistiku účasti poslanců na hlasování Sněmovny, ve které vyhořela, oznámením, že příští rok omezí párování koaličních poslanců. Pro vládní strany může takový postup znamenat komplikace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s šéfem poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem

Článek

Občanské sdružení KohoVolit.eu ve středu uvedlo, že letos ve Sněmovně nejvíce absentovali poslanci ČSSD. Průměrná účast na hlasování dolní komory dosáhla u poslaneckého klubu KSČM 85 procent, u TOP 09 pak 83 procent, u ODS 76 procent, VV 75 procent a ČSSD 74 procent. [celá zpráva]

Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc ve čtvrtek v reakci na nelichotivý výsledek oznámil, že vyšší účast zajistí omezením párování zákonodárců stran vládní koalice. „Klub ČSSD nepochybně v příštích dnech tuto situaci vyhodnotí a pro rok 2012 provede opatření k zajištění vyšší účasti, například omezením párování koaličních poslanců,“ sdělil Tejc v tiskovém prohlášení.

Zároveň Tejc zpochybnil samotnou statistiku účasti na hlasování, kterou občanské sdružení vypracovalo. „Výše uvedená statistika však žádným způsobem nevypovídá o pracovitosti či schopnostech jednotlivých poslanců či poslaneckých klubů. Už proto, že poslanec osobně přítomný a vystupující na schůzi sněmovny nemusí být přihlášen k hlasování z důvodu párování,“ uvedl.

Poslanecké kluby stran vládní koalice mají ve Sněmovně pohodlnou většinu 114 hlasů, což je zásadní rozdíl proti předchozím volebním obdobím, kdy byly síly vládních stran a opozice prakticky vyrovnané a rozhodoval každý hlas.

Reklama

Související články

Poslanci KSČM a TOP 09 byli letos nejvzornější

Zákonodárci z řad komunistů a TOP 09 letos kralují v žebříčku účasti na hlasování Sněmovny. Podle občanského sdružení KohoVolit.eu nejméně chyběli. Obě strany...

Výběr článků

Načítám