Hlavní obsah

ČSSD ve Vyškově vyhrála, teď je v šoku, že koalice bude bez ní

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Ve Vyškově jde do opozice, a to po šestnácti letech ve vedení města, vítěz komunálních voleb, jimž je ČSSD. Její dosavadní koaliční partneři z ODS, KDU-ČSL a Volby pro město totiž dali přednost spolupráci s ANO a uskupením Náš Vyškov. Tato nová pětikoalice bude mít 17 z 27 křesel v městském zastupitelstvu. ČSSD přitom ve Vyškově zvítězila jako v jednom z mála měst v tuzemsku. Z toho, že už nebudou město vést, jsou její představitelé v šoku.

Foto: Profimedia.cz

Dosavadní starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD)

Článek

„Do voleb jsme šli s tím, že chceme začít dělat věci jinak, že chceme celkově změnit přístup k řízení města. Právě to byl důvod, proč jsme se rozhodli pro změnu, a proč ČSSD odchází do opozice,“ řekl Právu opětovně zvolený vyškovský zastupitel z KDU-ČSL Roman Celý. S ČSSD bude v opozici jen KSČM a SPD.

Dosavadní vyškovský starosta Karel Goldemund (ČSSD) se netají tím, že je společně se svými spolustraníky v šoku. „Naši dosavadní koaliční partneři k nám neměli ani tolik slušnosti, aby nás poslali do háje. Jen se v podstatě vymlouvali z jednání o budoucí koalici, na které jsme je všechny zvali, až jsme se nakonec dověděli, že už se dohodli i bez nás,“ uvedl.

Goldemund je známý jako tvrdý kritik někdejšího šéfa ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky, jehož byla ČSSD ve Slavkově u Brna na Vyškovsku po léta domovskou organizací. Podle starosty má Sobotka svůj nepřehlédnutelný podíl na tom, že ČSSD ubylo voličů. Přestože si ve srovnání s minulými komunálními volbami vyškovská ČSSD pohoršila, volby nyní jasně vyhrála s 21,59 procenta hlasů. Druhé hnutí ANO mělo 15,36 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám