Hlavní obsah

ČSSD v Pardubickém kraji podpoří kandidáta ODS

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Žádná dramata se nebudou konat ve čtvrtek odpoledne při volbě nového hejtmana Pardubického kraje. Rozhodli o tom už v úterý sociální demokraté. Na tiskové konferenci slíbili, že podpoří kandidáta ODS Iva Tomana.

Článek

Žádné z dalších politických uskupení v pardubickém krajském zastupitelstvu - ani lidovci ani komunisté - si tak teď nemohou klást jakékoliv podmínky za hlasy Tomanovi a handlem požadovat nějaké výhody nebo ústupky.

I kdyby se Toman sám jako navržený zdržel hlasování, dostane dostatek hlasů od ODS a ČSSD. Ke zvolení potřebuje 23 hlasů ve 45členném zastupitelstvu a ty má zajištěny (ODS a ČSSD mají po 18 a šesti mandátech) .

Výrazný podíl na tomto nečekaně vstřícném postoji má Radko Martínek, lídr kandidátky ČSSD. „Chceme tímto způsobem poděkovat ODS za to, jak se v posledních měsících zachovala. Nenaléhala na nemocného hejtmana Michala Rabase, aby odstoupil a ulehčila mu jeho těžký boj s rakovinou.  My si toho velmi vážíme. Lidský přístup v politice není samozřejmostí. Své poděkování a uznání ODS chceme vyjádřit tím, že naši zastupitelé budou při čtvrteční volbě budou hlasovat pro kandidáta ODS,“ řekl Právu Martínek.

Martínek doufá v korektní boj před podzimními volbami

Lidovci, kteří spolu s dalšími především nezávislými politiky tvoří Koalici pro Pardubický kraj, s komunisty mají nepostačujících 21 hlasů. Podle informací Práva za této situace ani tyto dva politické subjekty nebudou klást volbě hejtmana překážky.

„Bylo by to laciné gesto, nakonec nikdo o tom vážně neuvažoval. Čekali jsme jen, že ODS nám nabídne v této záležitosti diskrétní schůzku,“ řekl Právu politik z pardubického zastupitelstva, který si nepřál být jmenován.

Martínek toto gesto vysílá pravicovým stranám jako signál možného politického klimatu po podzimních krajských volbách. „Doufám, že v budoucnu bude politický boj korektní a slušnost bude nadřazena zájmům jednotlivců a uskupení, bude tvrdý ale férový i v této volební kampani,“ dodal Martínek. Jednomyslné hlasování pro kandidáta Iva Tomana nepopřel ani předseda zastupitelského klubu ČSSD Ladislav Effenberk.

Reklama

Výběr článků

Načítám