Hlavní obsah

ČSSD: Stát nadcenil parcely, církve přeplácí o desítky miliard

Právo, Oldřich Danda

Kdyby stát měřil stejným metrem církvím jako drobným restituentům v 90. letech, tak by ve finančních náhradách nezískaly 59 miliard korun, ale maximálně polovinu. Podle ČSSD, která otevřela jednání s církvemi o revizi církevních restitucí, minulé vlády nespravedlivě církve a náboženské společnosti zvýhodnily.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V případě církví státní úřady odhadly cenu ze současného určení majetků. Fyzickým restituentům se ale cena pozemku vypočítávala ze stavu pozemku v den odnětí,“ řekl Právu jeden z vyjednavačů ČSSD Karel Machovec.

Rozdílný přístup podle něj podstatně zvýhodňuje církve, protože z řady bývalých polí se za šedesát let staly stavební parcely a jejich odhadní cena se i ztisícinásobila. Podle Machovce se ministerstvo kultury v Topolánkově vládě, které církevní majetek ohodnocovalo, chovalo svévolně.

„U fyzických restituentů se postupovalo podle zákona o oceňování majetku a v tomto případě si ministerstvo vymyslelo vlastní algoritmus,“ poznamenal.

Církev určila oceňovací mechanismus a ministerstvo kultury hájilo zájem církví, místo aby hájilo zájem státu
vyjednavač ČSSD Karel Machovec

Podle propočtů ministerstva kultury byl celkový majetek církví ohodnocen na 134 miliard korun. K této částce ministerstvo došlo tak, že ohodnotilo metr zemědělské půdy na 44,40 Kč a lesů na 27,70 Kč.

Celkem maximálně 65 miliard 

Církve by měly podle zákona získat fyzicky majetek v hodnotě okolo 75 miliard korun. Zbytek, tedy 59 miliard, dostanou církve v třiceti ročních splátkách zvyšovaných o inflaci.

Podle výpočtů ČSSD by měla být maximální průměrná cena za metr polí 11,80 Kč a za metr lesa 16,10 Kč. Celkový církevní majetek by tak měl mít podle soc. dem. maximální hodnotu 65 miliard korun.

Podle Machovce finanční náhrada naráží i na evropské právo kvůli veřejné podpoře v obchodní soutěži. „Církev jako poškozená osoba určila oceňovací mechanismus a ministerstvo kultury hájilo zájem církví, místo aby hájilo zájem státu,“ podotkl.

ČSSD by chtěla výplatu paušální náhrady snížit. Církve, s nimiž o tom soc. dem. ve společné komisi za účasti hnutí ANO jednají, to odmítají. Příští schůzka vyjednavačů by měla proběhnout na přelomu ledna a února. Politici ANO jsou ale ke změně zákona skeptičtí.

ANO: Vypadalo by to jako vyvlastnění

Podle kandidátky na ministryni spravedlnosti z ANO Heleny Válkové se s názorem ČSSD zatím neztotožnili. „Ještě jejich návrh analyzujeme,“ řekla Právu Válková. Dodala, že ale nebudou chtít zpochybňovat zákon o církevních restitucích, navíc potvrzený Ústavním soudem a jištěný smlouvami mezi státem a církvemi.

„Nemyslíme si, že je to dobrý zákon, ale nechceme ho měnit, protože by to znamenalo fakticky vyvlastnění,“ uvedla Válková. S církvemi chce podle svých slov dojednat ústupky, které ale nebudou znamenat změnu zákonů.

Pokud existuje možnost výkladu, která umožňuje zachovat státní majetek v nynějším rozsahu, měla by být využita
Alena Gajdůšková (ČSSD)

ČSSD se také nelíbí, že se Pražský hrad chystá dohodnout s pražským arcibiskupstvím na vydání dvou objektů v areálu Hradu. Katolická církev tam v minulosti vlastnila devět nemovitostí a podle chystané dohody prezidenta Miloše Zemana s kardinálem Dominikem Dukou by se jí dvě měly vrátit a dvě by měla mít dlouhodobě pronajaté.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), která vyjednávání s církvemi vede, poslala v těchto dnech dopis řediteli Správy Pražského hradu Ivo Velíškovi a žádá ho, aby jí o chystané dohodě sdělil podrobnosti.

Zároveň ho ale nepřímo vyzývá, aby využil všech prostředků a objekty církvi nevracel. „Pokud existuje možnost výkladu, která umožňuje zachovat státní majetek v nynějším rozsahu, měla by být využita,“ napsala v dopise, který má Právo k dispozici.

V listu odkazuje na § 14 odstavec 1 zákona 219/2000 o majetku ČR, v kterém se uvádí, že státní organizace se má ke státnímu majetku chovat tak, aby „neodůvodněně nesnižovala jeho rozsah a hodnotu anebo výnos z tohoto majetku“.

Peníze hlavně na charitu

Církevní restituce se znovu dostaly do centra pozornosti. Ukázala to i bouřlivá debata ve čtvrtečním pořadu České televize Máte slovo.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub přislíbil, že získané peníze církve využijí hlavně na charitu, zdravotnictví a školství. Dnes podle něj provozují 1209 různých organizací, které poskytují charitativní služby.

„Já věřím, že se dostaneme přes dva tisíce služeb,“ řekl Holub. Dodal, že může „veřejně před všemi diváky slíbit, že církev skutečně nebude dělat nic, co by znamenalo, že by ty peníze prožírala“.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Reklama

Související články

Církev obsadí na Pražském hradě čtyři domy

Jednání prezidenta Miloše Zemana s kardinálem a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou o to, které budovy by měla církev vlastnit a užívat v areálu Hradu, jdou...

Výběr článků

Načítám