Hlavní obsah

ČSSD si v Brně zvolí nové vedení, Sobotka obhajuje post předsedy

Novinky, zpe
Brno

V pátek ráno startuje na brněnském výstavišti sjezd ČSSD, na kterém si strana zvolí nové vedení. Současný lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka zatím nemá vyzyvatele. Největší boj se tak strhne zřejmě o to, kdo bude krýt Sobotkovi záda.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD)

Článek

Post statutárního místopředsedy obhajuje ministr vnitra Milan Chovanec, proti němu se postavil šéf sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc, který patří k Sobotkovým názorovým oponentům.

Premiér už se nechal několikrát slyšet, že by byl rád, kdyby delegáti zvolili Chovance.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Jeroným Tejc (vlevo) a Milan Chovanec

Chovanec dostal 11 nominací, nepodpořil ho Jihočeský, Jihomoravský a Liberecký kraj a Vysočina. V jižních Čechách má naopak podporu Tejc, stejně jako na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji.

Sobotka bez podpory jižních Čech

Sobotku na post předsedy podpořily všechny krajské organizace kromě jihočeské, která jako jediná hlasovala v tajné volbě. Jihočeskou organizaci ČSSD vede hejtman Jiří Zimola, který se stejně jako Tejc řadí ke stranickým kritikům Sobotky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lenka Teska Arnoštová

Funkci řadových místopředsedů budou obhajovat náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i šéf Sněmovny Jan Hamáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

O post místopředsedy se budou ucházet také volební manažer strany Jan Birke, náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, poslanec Jaroslav Foldyna či ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec.

Foto: Jan Birke

Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Sobotka ve zprávě delegátům napsal, že za prohru ČSSD v loňských senátních a krajských volbách mohou do značné míry skandály a chování regionálních a komunálních politiků. Nechce-li prý ČSSD dopadnout stejně jako ODS, musí se s tímto problémem vypořádat. [celá zpráva]

Anketa

Měl by být Bohuslav Sobotka znovu zvolen předsedou ČSSD?
Ano
12,3 %
Ne
87,7 %
Celkem hlasovalo 2591 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám