Hlavní obsah

ČSSD se vypařili sponzoři

Právo, Karolina Brodníčková

Po loňské prohře v komunálních volbách jako by na ČSSD všichni dárci zapomněli. Od ledna straně dorazily na transparentní účet dary ve výši 1,5 milionu korun, a to ještě většina od vlastních členů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Onderka, ČSSD

Článek

ČSSD nevyšel ani její plán vydělat peníze na pronájmu Lidového domu v centru Prahy. Za rok se straně nepodařilo najít zájemce.

„Zatím nic nového. Pracuje se na tom,“ napsal Právu na otázku, jak strana hnula s hledáním nájemníků ve svém sídle, první místopředseda Roman Onderka. Podle inzerátů zveřejněných na internetu se obchodní prostory v Hybernské ulici, kde Lidový dům v Praze sídlí, běžně pronajímají okolo 500 korun za metr čtvereční, kancelářské prostory zhruba o sto korun levněji.

Strana by si tak měsíčně mohla přijít za pronájem přední části domu na několik desítek či stovek tisíc. Předseda ČSSD Jan Hamáček hovořil o plánu Lidový dům pronajmout už v listopadu loňského roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Jak ukazuje transparentní účet soc. dem., na zájem sponzorů se totiž spoléhat nemůže. Zatímco loni dostala 11,6 milionu korun, letos od ledna do 21. listopadu jen 1,5 milionu. „Jedním z důvodů je, že v letošním roce nebyly volby,“ napsal Právu Onderka.

Pominul tak květnové volby do Evropského parlamentu, v nichž ČSSD neobhájila ani jeden ze čtyř mandátů. Právě neúspěšný lídr Pavel Poc přispěl partaji největším darem, a to 530 tisíci korun. Místopředseda soc. dem. Michal Šmarda Právu řekl, že i v příštím roce bude muset ČSSD šetřit.

Nutné úspory ovlivní kampaně

Úspory se podle něj dotknou také kampaně pro senátní a krajské volby. „Rozpočet na příští rok jsme však zatím neschválili,“ dodal. Strana letos rozhodnutím Nejvyššího soudu unikla hrozbě placení až 338 milionů korun dědicům po advokátovi Zdeňku Altnerovi, kteří částku vymáhali jako odměnu a penále za otcovy advokátní služby v kauze Lidového domu.

Pískání si při uctění památky sametové revoluce vyslechl i předseda ČSSD Jan Hamáček

Domácí

Jenže vyskakovat si soc. dem. stejně nemůže. Jen loňskou porážkou v podzimních volbách a ztrátou osmi mandátů v zastupitelstvu Prahy přišla ročně o 1,9 milionu korun a úbytkem 12 senátorů o 10 260 000 korun na státních příspěvcích.

Další peníze jí ubyly i zmíněnou ztrátou čtyř europoslanců letos v květnu. Každý volený funkcionář totiž přispívá do stranické pokladny ročně 50 tisíci korunami. Aktuálně se ČSSD v průzkumech veřejného mínění těší podpoře okolo pěti až deseti procent voličů.

Změnu volebních pravidel požaduje jen opozice

Volby

Ve volbách v příštím roce obhajuje deset senátních křesel ze třinácti a pět hejtmanů. Na klesající příjmy si proti tomu nemůže stěžovat hnutí ANO, kterému prší od dárců tisíce korun denně. Částku 1,5 milionu, kterou ČSSD získala od sponzorů od začátku roku, na rozdíl od ní získala od začátku září do čtvrtka. Od ledna dostalo hnutí miliony. Přesnou sumu sdělí stejně jako ostatní partaje ve výroční zprávě za letošní rok na jaře 2020.

Jinde je lépe

Jak ukazují transparentní účty, lépe než soc. dem. si stojí i opoziční strany. ODS obdržela od sponzorů podle otevřeného účtu od ledna už 11,5 milionu korun, STAN okolo šesti milionů korun, piráti zhruba tři miliony korun.

Na zájem příznivců si nemohou stěžovat ani KDU-ČSL nebo TOP 09. Lidovcům jen za poslední měsíc dorazily od dárců dva miliony korun, TOP 09 prší měsíčně desítky i stovky tisíc.

Nově založenému hnutí Trikolora Václava Klause ml. přispěli fanoušci od založení v létě 4,5 milionu korun. Hůř než ČSSD si v počtu sponzorských darů stojí SPD, která podle transparentního účtu dostala od ledna jen necelých 800 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám