Hlavní obsah

ČSSD schválila etický kodex, kdo ho nepodepíše, nemůže kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo ČSSD v sobotu schválilo etický kodex poslance. Bude ho muset podepsat každý sociálnědemokratický kandidát do Poslanecké sněmovny. V textu je například omezeno zaměstnávání rodinné příslušníky třeba jako asistentů poslance.

Článek

"Kdo ho nepodepíše, nebude na kandidátce sociální demokracie, tak to prostě je," řekl premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek.

Verzi kodexu předložil už před několika měsíci předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Poslanci se proti jeho znění vzbouřili. Nynější text je podle úřadujícího předsedy strany sepsán nově. Strana text zveřejní na internetu.

Porušování kodexu poslance podle Sobotky posoudí vedení poslaneckého klubu a bude moci uložit sankci ve výši jednoho poslaneckého platu. Provinilec bude muset tuto částku, která představuje asi 55 000 korun, odevzdat na dobročinné účely.

Kromě zaměstnávání například maminek či manželek jako asistentek, je kodex proti pronajímání si prostoru kanceláří v regionech ve vlastních firmách. Celé znění kodexu najdete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám