Hlavní obsah

ČSSD prodává Lannův palác nájemci, aby splatila dvousetmilionový dluh

Aktualizováno

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) se podle zjištění Novinek dohodla na prodeji Lannova paláce v centru Prahy s holdingem Finep, který si od ní objekt pronajímá. Prodejní cena paláce je 201 milionů korun. Strana chce výtěžek použít ke splacení svých dluhů.

Foto: Michal Šula / MAFRA, Profimedia.cz

Lannův palác

Článek

„Dohodli jsme se současným nájemcem prodej nemovitosti,” uvedla pro Novinky mluvčí sociálních demokratů Jitka Pavlíková. „Předpokládáme tedy, že ke splacení drtivé většiny dluhů strany dojde v průběhu měsíce srpna,” dodala.

Pavlíková později sdělila ČTK, že budovu prodá dosavadnímu nájemci za 201 milionů korun.

Palác si od strany pronajímá firma Pensum, která spadá do holdingu Finep, od roku 2014, kdy spolu uzavřely smlouvu o pronájmu na 25 let s tím, že se společnost bude podílet na rekonstrukci. Ta proběhla v roce 2015 a stála přes sedmdesát milionů korun.

ČSSD zkusí prodat palác v centru Prahy a smazat dluhy

Domácí

Lannův palác je novogotická stavba stojící naproti Masarykovu nádraží v Praze. Řadí se mezi kulturní památky a sociálním demokratům patří od začátku 20. století.

Šmarda: Nebylo to udržitelné

„Nebylo dlouhodobě udržitelné, abychom financovali stranu přes kontokorentní úvěr, kdy tam máme nesplacenou částku přes 200 milionů korun, což nás zatěžovalo úrokem přes milion korun měsíčně,“ vysvětlil Právu předseda ČSSD Michal Šmarda, který se po svém zvolení zavázal ekonomicky stabilizovat stranu.

„Není dobré, když strana neumí splácet svoje dluhy a my jsme teď prokázali, že toho schopni jsme,“ dodal.

Šmarda upřesnil, že zájemců o koupi bylo zpočátku více. V průběhu jednání ale nakonec změnili názor, jelikož je palác ověnčen nájemní smlouvou na další roky dopředu.

„Smlouva je na dobu určitou a většinu lidí odradila, protože by s nemovitostí nemohli nakládat před ukončením smlouvy,“ vysvětlil.

Dluží přes 200 milionů

ČSSD se k prodeji uchýlila kvůli své předluženosti, která se prohloubila po loňských sněmovních volbách, kdy nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici.

Přišla tak o 22 milionů na státních příspěvcích na činnost ročně. Na kontokorentním účtu u Fio banky má dluh přes 200 milionů korun.

Právě na 200 milionů korun zněl inzerát na prodej Lannova paláce, který se objevil na webu letos v březnu. Předseda strany Michal Šmarda jej ale označil za „fake”.

V červnu odhalila kontrolní komise ČSSD, že bývalé vedení partaje utratilo za kampaň do sněmovních voleb o 30 milionů korun více, než bylo ve straně dohodnuto.

Bývalé vedení ČSSD utratilo za volby o 30 milionů víc, než mělo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám