Hlavní obsah

ČSSD možná bude ve všech krajích v opozici

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošná opozice ve všech krajských zastupitelstvech, tak zní páteční návrh grémia ČSSD pro dnešní zasedání předsednictva soc. dem.. Právu to sdělil dobře informovaný zdroj. Nápad vysvětlil tím, že soc. dem. nebude po drtivé porážce vstupovat do pro ni nedůstojných koalic, kde by jen příštipkařila.

Foto: Anna Janovská

Ateliér Molo

Článek

ČSSD, která v krajských volbách dostala jen 14 procent hlasů, by se tak nepodílela na vládě v žádném z krajů. Někteří krajští funkcionáři tento krok podporují, ale stojí proti nim lidé, kteří si na účast v krajských vládách už zvykli a třeba i z existenčních důvodů se z placených míst radních stáhnout nechtějí.

"Chápu to a jsem pro," řekl Právu šéf ústecké ČSSD Jaroslav Foldyna ke kroku, které zamýšlejí stranické špičky. V jeho kraji se před soc. dem. rýsovalo pokračování koalice s ODS. "Když jsem viděl rakovinné bujení všech možných kandidátů do rady, řekl jsem, že do toho osobně nepůjdu," přiblížil však Foldyna a dodal: "Grémium potvrzuje to, co se nám tu rodilo."

Včera večer situaci v ústeckém krajském výboru soc. dem. řešil osobně šéf Stanislav Gross.

ODS v tomto kraji získala absolutní většinu mandátů a bez soc. dem. by se obešla. Navrhla jí však koalici, přičemž s KSČM zásadně nepočítá. ODS tam má 28 z 55 mandátů, komunisté 17 a ČSSD 10.

V Moravskoslezském kraji se mluvilo o radě složené ČSSD s KDU-ČSL a ODS. Šéf zdejší soc. dem. Petr Vícha však pro Právo popsal zvraty situace: "Lidovci s námi uzavřeli dohodu o tom, že budeme postupovat vůči ODS společně, a hned druhý den ji porušili."

Pokud se týká návrhu jít všude do opozice, podle Víchy takové rozhodnutí nemůže udělat jen grémium. "Myslím, že to přísluší minimálně předsednictvu a spíše ústřednímu výkonnému výboru," konstatoval Vícha. ÚVV se však sejde až 4. prosince. Jenže podle zákona musí být krajské vlády ustaveny do 40 dní po volbách. Tato lhůta vyprší v polovině prosince.

"Nechceme se třást na ohlodanou kost"

Miroslav Váňa, který je šéfem ČSSD v Pardubickém kraji, formuloval pro Právo následující stanovisko: "Pro soc. dem. je výhodné účastnit se krajské vlády pouze v tom případě, že ta pozice bude důstojná. Rozhodně nejsem pro to, aby se soc. dem. za každou cenu a ve smrtelné křeči třepala na ohlodanou kost a čekala na poslední drobky."

Podle Váni je lepší, aby ČSSD neseděla v žádné krajské radě, než aby měla tu jen jednoho, tu dva zástupce.

Místopředsedkyně Sněmovny a šéfka jihočeské ČSSD Jitka Kupčová Právu řekla, že by ji překvapilo, kdyby se na návrhu shodli všichni členové grémia. "Zatím se to klonilo k tomu, aby se situace posuzovala podle jednotlivých krajů," poznamenala Kupčová.

V jižních Čechách i bez centrálního rozhodnutí soc. dem. téměř jistě skončí v opozici. "Pokud v některých krajích mají naši lidé dobrou šanci -nemyslím nějakou nevýhodnou pozici - umístit se v radách, domnívám se, že by to (odmítnout) nebylo dobře," dodala Kupčová.

Plošná krajská opozice ČSSD, která by měla jedinou výjimku - hlavní město Prahu (ČSSD je tu v koalici s ODS už od roku 1998), kde se volí až za dva roky - by byla zvratem proti předchozímu období, kdy soc. dem. s podobným volebním výsledkem (téměř 15 procent) vytvářeli koalice, jak jen to bylo možné. Krajské rady bez účasti nejsilnější vládní strany by mohly posílit opoziční roli ODS vůči kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám