Hlavní obsah

ČSSD je o krok blíž návrhu na exekuci

Právo, Karolina Brožová

Bývalý advokát Zdeněk Altner může každým dnem podat návrh na exekuci ČSSD, která mu navzdory pravomocnému rozsudku městského soudu nechce zaplatit 338 miliónů korun. Takový postup by byl obvyklý, míní advokát Tomáš Sokol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Altner v úterý už podruhé neuspěl u obvodního soudu s návrhem na předběžné opatření, podle kterého by soc. dem. nesměla disponovat penězi ze svých účtů.

Altnerův advokát Václav Veselý se poradí s klientem o dalším postupu během středy. Jaké kroky podnikne, však Právu odmítl sdělit. Nevyloučil, že se uchýlí k podání návrhu na exekuci ČSSD.

Takový postup by zvolil i právník Tomáš Sokol. „Mechanismus máme léta zavedený. Když po právní moci rozsudku a uplynutí lhůty povinný neplní, obracíme se na exekutory a nic dalšího neřešíme. Postupu pana Altnera nerozumím,“ řekl Právu.

Pokud bude na ČSSD návrh na exekuci skutečně podán, může se proti němu bránit žádostí o odklad. Pokud by exekutor žádosti o odklad nevyhověl, bude záležet na něm, co v hodnotě 338 miliónů korun zabaví. Nemusí prý nutně obstavit účet s 338 milióny. ČSSD si vzala úvěr od Fiobanky na celou výši dluhu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

„Je to věc exekutora. Ale je povinen posoudit, aby to bylo přiměřené. Můžeme však spekulovat, že pokud má ČSSD tuto částku na účtu, není důvod exekuovat jiným způsobem,“ dodal Sokol. Zabavit by se však straně mohl i hmotný majetek a nemovitosti.

Dosud se Altner uchýlil pouze k podání návrhů na předběžné opatření, podle něhož by soc. dem. nesměla disponovat svými peněžními prostředky na účtech a pokladnách.

První návrh podal v pátek Altnerův syn Patrik, advokát, ale soud jej z formálních důvodů zamítl, protože nezaplatil jistinu 10 tisíc korun.

Altner proto v pondělí podal návrh druhý. S ním ale neuspěl zase proto, že byl návrh podán příliš brzy. „Řízení o prvním návrhu není pravomocně ukončeno, a proto nelze o stejném návrhu rozhodovat,“ uvedla mluvčí soudu Alena Novotná. [celá zpráva]

Zda se Patrik Altner rozhodne podat návrh potřetí, odmítl Právu říci, ale nevyloučil to. Postup obvodního soudu však považuje za protiústavní.

„Zákon nezakazuje složit jistotu do pokladny soudu v první pracovní den, pokud je návrh podán mimo úřední hodiny soudu. Postup soudu je tedy v rozporu s čl. 2 odst. 4 ústavy a lze mít za to, že je motivován snahou soudu vyhnout se rozhodnutí o návrhu,“ uvedl ve svém tiskovém prohlášení, které Právu zaslal.

Soc. dem. dál čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu, k němuž podala dovolání s žádostí o odklad výkonu rozhodnutí.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák doufá, že vyjádření ANO neznamená rozpor v koalici. „Rychle jsme si vyřídili úvěr a jsme rozhodnuti závazek splnit. Ale nedivte se, že chceme využít všech možností, které nám právní řád dává,“ podotkl.

ČSSD a ANO v úterý zablokovaly návrh okamurovců zařadit na schůzi Sněmovny bod týkající se „nerespektování rozsudku soc. demokracií“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám