Hlavní obsah

ČSSD dá členům víc pravomocí. Dienstbier tvrdí, že málo

Právo, Karolína Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu schválil nový volební řád, který umožní členům, aby schvalovali kandidátní listiny pro krajské a senátní volby v příštím roce. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) však nový řád kritizuje. Nelíbí se mu, že aby mohlo hlasování členů platit, je nutná účast třicet procent. Stejně tak se mu nelíbí, že na kandidátce se výš posune jen ten, kdo získá aspoň třicet procent preferenčních hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Vedení strany však kritiku nepřijímá. „Já myslím, že jsme jediná politická strana v zemi, která širokým způsobem zapojuje řadové členy do sestavování kandidátních listin,“ uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka na sobotní tiskové konferenci.

„Já mám z toho velkou radost. Je to završení velkého zápasu, zápasu za referendum, za prosazení změn stanov. Dnes ten zápas byl završen. Tu změnu schválilo předsednictvo strany jednomyslně. V ÚVV bylo 123 členů pro, jeden proti a čtyři se zdrželi,“ dodal premiér.

Proti volebnímu řádu nejhlasitěji na jednání ÚVV vystupoval Jiří Dienstbier, který však o řádu hlasovat nemohl, neboť má pouze poradní hlas.

Údajně menšinový názor

„On má mylný a naprosto minoritní názor. Ale jsme demokraté. Každý člen má právo říkat a hájit svůj názor, i když je ten názor menšinový,“ uvedl Sobotka. Kdo hlasoval na ÚVV proti, však nechtěl prozradit.

Dienstbirovi vadí, že k tomu, aby hlasování členské základny o kandidátkách mohlo platit, je nutná jejich účast třicet procent. Když přijde k volbám členů méně, platí ten návrh kandidátní listiny, kterou předložilo krajské vedení.

Dienstbierovi se nelíbí ani to, že až třicet procent preferenčních hlasů posune kandidáta výš. Preferenční hlasy se navíc podle řádu budou sčítat pouze v případě, že je použije alespoň padesát procent hlasujících. Podle ministra je tato hranice nedosažitelná.

K jednání ÚVV se nechtěl v sobotu vyjadřovat. Na otázku, jak vnímá výsledek jednání a schválený návrh, Právu odpověděl: „Tak, jak jsem vnímal návrh.“

„Je to ve zjevném rozporu se stanovami a referendem. Nevím, proč by měla být třicetiprocentní hranice pro platnost. Neměla by být žádná hranice. Ani v senátních volbách žádná není. Když přijdou třeba i jen tři procenta voličů, tak zvolí senátora,“ řekl Právu před dvěma dny Dienstbier.

Výběr senátora

Se způsobem výběru kandidáta do Senátu však kritika ve straně není. Návrhy na kandidáty předloží vedení ČSSD ve spolupráci s krajskými špičkami a vybírat budou členové v daném senátním obvodu.

Právo navrhnout lídra kandidátní listiny pro krajské volby bude mít každý okresní výkonný výbor, krajský výkonný výbor a grémium ČSSD.

„Shromážděné návrhy na lídra kandidátní listiny projedná a schválí či neschválí Předsednictvo ČSSD. Ze všech kandidátů na lídry, které předsednictvo schválilo, vyberou lídra kandidátní listiny všichni členové příslušné krajské organizace v hlasování,“ stojí v návrhu.

Rozhodne vedení kraje

Nový návrh také pamatuje na situaci, že bude navržen pouze jeden kandidát na lídra. V tom případě však bude muset ke svému zvolení získat více jak padesát procent hlasů všech hlasujících. Pokud by zvolen nebyl, rozhodne o lídrovi v tajné volbě předsednictvo na návrh krajského výboru.

Hlasování členů bude podle řádu buď korespondenční, nebo v hlasovacích místnostech, kterých bude v okrese po jednom až pěti. O jejich počtu rozhodne Okresní výkonný výbor. Otevřené by měly být vždy ve dvou po sobě jdoucích dnech - pátek a sobotu od 8 do 18 hodin. O způsobu hlasování rozhodne vedení kraje.

Nový volební řád reflektuje změnu stanov, kterou si schválila ČSSD na svém březnovém sjezdu. Začlenila do nich výsledek vnitrostranického referenda z léta 2014, kde si členové soc.dem. schválili, že chtějí rozhodovat o složení kandidátních listin. Zároveň si odhlasovali, že alespoň z 40 procent mají kandidátku tvořit osoby opačného pohlaví.

Migrace i rozpočet

Ústřední výkonný výbor se v sobotu věnoval i tématu migrace a schválil usnesení, ve kterém vyzývá k ochraně hranic Schengenského prostoru a společném postupu státu v Evropské unii. „Evropa už dál nesmí váhat, nesmí přešlapovat na místě, musí rychle jednat,“ řekl Sobotka na sobotní tiskové konferenci.

Výbor vyslechl i apel jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška a přijala usnesení, které ukládá ministrům soc.dem., jak mají postupovat při vyjednávání o rozpočtu státu. Finanční prostředky na sociální služby v roce 2016 by měly být nejméně ve stejném rozsahu jako v letošním roce po dofinancování z rezervy MPSV včetně prostředků na platy.

Finanční prostředky na investice v krajských nemocnicích by měly být v rozsahu 750 miliónů korun. Na obnovu silnic druhých a třetích tříd by podle ČSSD měly jít v příštím roce aspoň tři miliardy korun. „Jsem rád, že ÚVV ČSSD vnímá nutnost zajištění dostatečného financování klíčových veřejných služeb v kompetenci krajů, a to ještě před finalizací přípravy návrhu rozpočtu na rok 2016 na vládní a koaliční úrovni,“ prohlásil Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám