Hlavní obsah

ČSSD chce zpět na výsluní. Do vedení zvolila osobnost z devadesátých let, Karla Machovce

Brno

Místopředsedou ČSSD byl v sobotu Brně na 44. sjezdu strany zvolen Karel Machovec. Nahradil Tomáše Petříčka, který loni rezignoval. Kromě volby místopředsedy řešila někdejší vládní strana i své další směřování a programové zacílení. Podle předsedy Michala Šmardy by měli sociální demokraté voličům nabídnout odpovědné řešení mezi pravicovou vládou a populistickou, nacionalistickou opozicí.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Nově zvolený místopředseda strany Karel Machovec

Článek

Machovec se do vedení ČSSD vrací. Post místopředsedy zastával již v druhé polovině 90. let minulého století. Někdejší poslanec chce ve straně zastřešit činnost odborných komisí, které i podle předsedy Michala Šmardy potřebují restart.

Foto: Profimedia.cz

Karel Machovec v Poslanecké sněmovně s někdejším šéfem lidovců Josefem Luxem v roce 1997

„Karel Machovec nekandiduje proto, aby se stal výraznou mediální tváře sociální demokracie, ale proto, aby dal do pořádku odborné zázemí,“ řekl novinářům Šmarda.

Machovcovým protikandidátem byl Pavel Traub z Prahy, který byl vůči stávající situaci strany velmi kritický.

Pětina zaměstnanců s penězi nevyjde

Finance

Čtyři etapy návratu

Nová ČSSD by podle místopředsedkyně Daniely Ostré měla být spolehlivá, hodnotová a pečující, měla by hájit zájmy střední třídy a nižších sociálních skupin, pohybovat se na levém středu politického spektra a chránit před extrémy.

Šmarda představil plán pro návrat strany na výsluní, má čtyři etapy označované jako úklid, restart, nové tváře a návrat. Prvním nezbytným krokem byl podle Šmardy úklid, tedy vyřešení ekonomické situace zadlužené strany, která musela prodat či pronajmout část svého nemovitého majetku a reorganizovat i zeštíhlit aparát. Úvodní fázi pokládá Šmarda za téměř dokončenou.

Letos by strana po letech hospodaření v červených číslech mohla mít vyrovnaný provozní rozpočet, vyplynulo z projevu statutárního místopředsedy Igora Bruzla. V letech 2020 a 2021 zaznamenala strana pokaždé ztrátu přes 30 milionů korun. Bruzl poukázal na dluhy z minulosti, špatnou péči o stranické nemovitosti, ale také negativní vliv stoupajících cen energií a války na Ukrajině.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Předseda ČSSD Michal Šmarda

Letos se strana soustředí na budování nového mediálního a propagačního týmu a práci na značce ČSSD. „Sociální demokracie na tom zdaleka není tak špatně, jak by se mohlo zdát, ale bude to chtít mnohem víc práce, než jsme si kdy uměli představit,“ řekl Šmarda.

Příští rok jsou na programu krajské, senátní a evropské volby, stejně jako výběr lídrů pro sněmovní volby. Zásadní pro ČSSD bude podle Šmardy rok 2025 se sněmovními volbami, což je závěrečná etapa jeho plánu.

Vzít si zpět sociální témata

ČSSD předloni se ziskem 4,65 procenta hlasů nepřekročila poprvé za dobu samostatné ČR zákonnou pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory Parlamentu. Předsedou strany se poté stal Šmarda, který slíbil připravit nové stanovy a finančně stranu ozdravit.

Strana si před sjezdem nechala zpracovat průzkum vnímání sociální demokracie v Česku. Vyplynulo z něj, že potenciální voliči očekávají od strany hlavně práci na sociálních tématech, zatímco pnutí mezi liberálními a konzervativními proudy pro ně není podstatné.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Zdeněk Škromach (vlevo) a Josef Středula

Jako host na sjezdu vystoupil Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a prezidentský kandidát. Česko podle něj možná čeká ekonomická recese, hrozí odchody některých zaměstnavatelů do zahraničí. „Lidé a poctivé firmy budou potřebovat pomoc. Věřím tomu, že to bude výzva zejména pro vás,“ řekl sociálním demokratům Středula.

ČSSD se po letech zbavila stamilionových dluhů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám