Hlavní obsah

ČSSD chce prosadit výměny bytů bez souhlasu majitele domu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté na podzim předloží návrhy, jejichž cílem je usnadnit situaci lidem bydlícím v nájemních bytech. ČSSD chce prosadit, aby minimální délka nájemní smlouvy byla tři roky a výměny bytů byly možné bez souhlasu majitele. To by pomohlo především penzistům, kteří žijí ve velkých bytech a ohrožuje je zvyšující se nájemné.

Článek

"Úkol ČSSD bude rehabilitovat nájemní bydlení v ČR,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě poslanec ČSSD a šéf Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček. Situace v bydlení je podle něj katastrofální.

ČSSD proto předloží několik návrhů, které mají situaci lidí žijících v nájemních bytech zlepšit. Podle Křečka strana návrhy předloží do Sněmovny v září.

Sociální demokraté se chtějí vrátit k praxi, kdy k výměně bytu není potřeba písemný souhlas majitele. "Myslíme si, že by mělo být umožněno, aby si staří lidé mohli vyměnit velké byty za menší,“ řekl k tomu Křeček.

Takový krok by pomohl těm penzistům, kteří musí platit stále se zvyšující nájmy ve velkých bytech a jejich sociální situace se tak stává neúnosnou.

Plánují omezit deregulaci

Podle Křečka bude soc. dem. prosazovat, aby lidem, jejichž jediným příjmem je sociální nebo invalidní důchod, nebylo nájemné dále zvyšováno. ČSSD je také proti návrhu umožnit majitelům bytů výpověď z nájmu bez udání důvodu. Lidem by mělo podle Křečka pomoci i stanovení minimální délky trvání nájemní smlouvy.

"Je třeba, aby nájemní smlouvy byly uzavírány na delší dobu,“ prohlásil. V řadě zemí EU je podle něj minimální délka stanovena, například v sousedním Německu jsou to tři roky. To bude navrhovat také ČSSD.

Křeček velmi ostře kritizoval současnou praxi, kdy výši nájmu určují soudy. "Určují to zcela bezohledně bez ohledu na příjem člověka. Tím doslova vyhánějí lidi na ulici,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám