Hlavní obsah

ČSSD: Babiš je neschopný, krizi nezvládá a hází to na nás

Právo, Oldřich Danda

Rozhovor premiéra Andreje Babiše (ANO) pro sobotní Právo hnul žlučí sociálním demokratům. Podle nich by se neměl starat o vnitřní poměry v ČSSD a měl by si hledět své práce při řešení koaliční krize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání o situaci kolem ministra kultury.

Článek

„Premiér už to zjevně nezvládá a hledá, na koho by svou neschopnost hodil,“ sdělil Právu místopředseda soc. dem. Ondřej Veselý.

Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček byl v kritice opatrnější. „Rozhovor podle mě vypovídá dost o aktuálním rozpoložení pana premiéra,“ napsal Právu. Podle místopředsedy soc. dem. Michala Šmardy v rozhovoru byla spousta rozporů, drbů a nesmyslů.

„Myslím si, že mu moc neprospívá, že našel zalíbení ve zkoumání vnitřních poměrů v ČSSD. Stejně jim neporozumí a zbytečně jej to zdržuje od práce,“ dodal kandidát na ministra kultury.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka soudí, že premiér přehání. „Nejde o žádné intriky ani politickou hru, která ho má ztrapnit. Fakt ale je, že ve sporu o ministra kultury hraje pan premiér druhé housle. Jeho výroky přičítám tomu, že tuhle pozici špatně snáší,“ řekl Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Onderka

Babiš v rozhovoru podotkl, že za kauzu s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka si soc. demokraté mohou sami a je za ní boj mezi stranickými křídly. „Celý problém si vyrobila ČSSD a její představitelé. Jde o vnitřní boj v rámci strany. Kauzu vyrobilo Sobotkovo a Chovancovo křídlo v soc. dem., tedy Plzeň, Ústí nad Labem, Praha a část Brna, které nikdy nepřijalo výsledek vnitrostranického referenda a celou dobu od vstupu do vlády hází panu Hamáčkovi klacky pod nohy,“ řekl premiér.

Od premiéra si nic nenechal líbit ani první místopředseda ČSSD Roman Onderka. „Reakce pana Babiše svědčí o tom, že je zoufalý ze situace, kdy není ve stavu dostát svým povinnostem a pravomocím premiéra ČR daným Ústavou. Chápu, že se snaží neschopnost dodržet koaliční smlouvu přehodit na koaličního partnera,“ napsal Právu.

ČSSD podle Onderky vždy postupuje a bude postupovat podle Ústavy a koaliční smlouvy. „Splnili jsme všechno, co se od nás v této věci očekávalo. Je na panu prezidentovi, jak se postaví k návrhu pana premiéra, aby jmenoval Michala Šmardu ministrem kultury,“ dodal.

Poukázal na to, že vládu čeká jednání o rozpočtu. „Byli bychom rádi, aby výměna na kultuře byla hladká, ale pan prezident se rozhodl jinak. ČSSD v dané chvíli udělala maximum možného,“ podotkl Onderka.

Reklama

Výběr článků

Načítám