Hlavní obsah

ČSSD a ANO chtějí církvím dokázat, že výše náhrad je nadsazená

– Praha • Aktualizováno

Zástupci ČSSD a ANO chtějí církvím doložit, že výše náhrad v rámci církevních restitucí za nevydaný majetek je nadsazená. Například ceny pozemků jsou prý nadhodnocené. Na postupu se ve čtvrtek dohodli zástupci stran Alena Gajdůšková a Martin Stropnický.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD)

Článek

V materiálu, který chtějí církvím předložit, mimo jiné porovnávají pravidla církevních restitucí se zákony z 90. let, podle nichž se vracel majetek fyzickým osobám. "Druhá část se týká oceňování majetku, a tedy i výše finančních náhrad zakotvených ve smlouvách, které jsou uzavřeny s církvemi," uvedla Gajdůšková. Podle ní je v odhadní a běžné ceně za nemovitosti velký rozdíl.

Společné jednání stran s církvemi se má uskutečnit na přelomu ledna a února.

Gajdůšková připustila, že debata o výši náhrad a také o případném snížení s nimi spojené inflační doložky bude patřit ke složitějším. Jednání s církvemi by mělo podle Stropnického začít vyřešením jednodušších záležitostí. Patřit by mezi ně měla žádost církve o vydání některých budov a pozemků v areálu Pražského hradu.

Původní žádost prezidentův kancléř odmítl, církev by ale podle dřívějších úvah mohla získat náhradou jiné objekty. Dohoda na tom ale zatím není uzavřena.

Foto: mapy.cz, Právo-ti

Církev bude působit ve čtyřech nemovitostech na Pražském hradě

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let má stát církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek.

Reklama

Výběr článků

Načítám