Hlavní obsah

ČRo: Rath zrušil tendr na vakcíny proti ptačí chřipce

– PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chce zajistit zakázku na vakcíny proti ptačí chřipce. Ministerstvo zdravotnictví totiž prý ještě pod vedením Davida Ratha (ČSSD) tendr na jejich nákup zrušilo. Informoval o tom Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Článek

Podle Ratha postupoval hlavní hygienik Michael Vít při výběru firmy, od které by se měl nákup vakcíny realizovat, neuváženě. Podle bývalého ministra byla cena za vakcínu předražená, proto zakázku zrušil. Julínek uvedl, že se ministerstvo bude snažit tendr "dohnat", aby se do České republiky vakcína dostala, uvedl ČRo.

Zrušení nákupu vakcíny proti ptačí chřipce figurovalo v návrzích předchozí sociálnědemokratické vlády. Kabinet tak chtěl odlehčit státnímu rozpočtu na příští rok. Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) označil toto téma za "citlivé". Schodek státního rozpočtu na příští rok bude podle ministerstva financí 101 až 127,6 miliardy korun.

Ptačí chřipka je nebezpečná i pro člověka

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytlo se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči této nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné viry H5 a H7.

Pro člověka je nejnebezpečnější virus H5N1, který byl u lidí poprvé objeven v roce 1997 v Hongkongu. Zatím nebyla prokázána přenositelnost z člověka na člověka. Lidé se mohou nakazit zejména přímým kontaktem s infikovaným ptákem. Na ptačí chřipku zatím neexistuje lék či vakcína. Antivirotika Tamiflu a Relenza mohou zmírnit a zkrátit průběh nemoci. Očkování proti běžné chřipce nepomáhá.

Virus H5N1 v posledních letech vyvolal epidemii ptačí chřipky v některých asijských zemích a rozšířil se i do řady evropských a afrických států. Podle údajů Světové zdravotnické organizace nemoc v uplynulých třech letech usmrtila více než 140 osob. K nejhůře postiženým zemím patří Indonésie, kde počet lidských obětí dosahuje pěti desítek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám