Hlavní obsah

ČRo: Kuś z vedení ČSSD lhal, popřel spolupráci s StB

PRAHA

Člen Ústředního výkonného výboru ČSSD a místostarosta Českého Těšína na Karvinsku Marian Kuś oklamal svoji stranu, když tvrdil, že nikdy nespolupracoval s komunistickou rozvědkou, informoval o tom v pondělí Český rozhlas. Před loňskými krajskými volbami Kuś předložil zfalšované lustrační osvědčení.

Článek

Když tato skutečnost vyšla najevo, prohlásil, že nikdy s nedemokratickou tajnou službou nespolupracoval. Ze lži ho ale nyní usvědčila nástupnická organizace komunistické rozvědky, Úřad pro zahraniční styky a informace. Jeho mluvčí Bohumil Šrajer Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl, že se Kuś ke spolupráci v roce 1986 zavázal sám a dobrovolně.

"Člověk, o kterém hovoříte, skutečně evidován jako spolupracovník první správy SNB byl, dokládá to jeho osobní svazek, v kterém je obsažen i jeho písemný souhlas se spoluprací," uvedl. Kuśovo vyjádření se Radiožurnálu nepodařilo získat.

Ministerstvo vnitra podalo před časem trestní oznámení na neznámého pachatele. Na jeho základě byl Kuś, který straně předložil negativní lustrační osvědčení, přestože mu ministerstvo vnitra vydalo osvědčení pozitivní, obviněn z padělání a pozměňování veřejné listiny. Jenže státní zástupce trestní stíhání před několika dny zastavil, uvedl Radiožurnál.

Žalobce údajně vysvětlil zastavení stíhání tím, že existují pouze kopie zfalšovaného lustračního osvědčení a nelze nalézt důkazy, kdo dokument zfalšoval. Celá záležitost nyní podle Radiožurnálu vypadá tak, že může skončit jako případ bez pachatele, třebaže Kuś se zfalšovaným osvědčením nakládal jako s pravým.

Zůstal i po sjezdu

Policie proto nyní také zjišťuje, zda může Kuśe obvinit ještě z jiného trestného činu, z poškozování lidských práv. Poškozenou by měla být sociální demokracie, uvedl Radiožurnál.

I přes skandál, který se kolem Kuśovy osoby rozpoutal, zůstal tento politik i po nedávném volebním sjezdu ČSSD ve vrcholném orgánu strany, uvedl Radiožurnál.

Šéf krajské ČSSD Petr Vícha nechtěl informace rozvědky o Kuśově minulosti příliš komentovat. "My to nemůžeme jako strana žádným způsobem ověřovat. Máme zatím v ruce jenom jeho sdělení, že se ocitl na těch seznamech, že požádal o zpřístupnění svazku a že se bude bránit soudně," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám