Hlavní obsah

ČR hrozí mezinárodní skandál, vysoký úředník v NATO přišel o bezpečnostní prověrku

Právo, ČTK, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odebral bezpečnostní prověrku bývalému generálnímu sekretáři ministerstva obrany Janu Vylitovi, který v současnosti pracuje jako jeden ze šesti hlavních auditorů NATO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Vylita na archivním snímku

Článek

Vylita novinářům řekl, že se od NBÚ nedozvěděl žádné konkrétní důvody, proč prověrku nedostal.

„Faktem je, že nejsem z ničeho stíhán, není mi sděleno jakékoliv obvinění, ani jsem nebyl požádán o jakékoli vysvětlení žádným vyšetřovacím orgánem v České republice,“ sdělil s tím, že proti rozhodnutí podal rozklad, a věří, že se konečně dozví, co provedl.

„Dle názorů NBÚ jsem jako generální sekretář ministerstva obrany konal proti zájmům ČR a to konkrétně proti zájmům na ochranu ekonomiky a proti zájmu na ochranu vnitřního pořádku,” uvedl Vylita.

Kvůli utajování zpráv Vojenského zpravodajství mu NBÚ podle něj nemohl sdělit, jaká konkrétně byla jeho provinění.

Zatím nebyl odvolán

Celým případem se zabývá ministerstvo obrany. Vylita zatím nebyl z místa auditora odvolán, bez bezpečnostní prověrky každopádně na vysoké pozici v NATO pracovat nemůže. České republice teď kvůli celé situaci hrozí mezinárodní skandál.

Vylita se stal členem Mezinárodní rady auditorů NATO poté, co uspěl v mezinárodním výběrovém řízení na podzim roku 2013. Je členem šestičlenného týmu výboru NATO, který provádí audity hospodaření jednotlivých složek Severoatlantické aliance. Členských zemí se jeho působení nedotýká.

„O případu víme, do bezpečnostní prověrky nám nepřísluší zasahovat,” uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

„Zítra se s Janem Vylitou sejde personální ředitel ministerstva a budou řešit  jeho budoucnost. Žádný rozruch to v NATO nevzbudilo. Příslušné orgány byly informovány a čekají na výsledek bezpečnostního řízení, které dosud neskončilo,” dodal Medek.

Vylita: Je to ostuda

Jako generální sekretář měl na starosti například restrukturalizaci státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM) a úřad, tehdy vedený Alexandrem Vondrou (ODS), kvůli údajně předraženému auditu vyšetřovala policie.

Vylita novinářům řekl, že NBÚ se ho dotazoval jak na LOM, tak třeba na prodej vojenských opraváren ve Šternberku. Zdůraznil však, že se žádných kroků proti zájmům ČR nedopustil.

Do funkce ho jmenuje Rada Severoatlantické aliance, tedy velvyslanci členských států, kteří by ho v případě ztráty prověrky museli odvolat.

„Už to samo o sobě je dost velká ostuda,” soudí Vylita. Až do rozhodnutí o jeho rozkladu zůstává členem auditorského výboru, nemůže ale vykonávat žádnou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám