Hlavní obsah

Covidový semafor tmavne. Chorvatsko bude nově oranžové

Ministerstvo zdravotnictví v pátek aktualizovalo cestovatelský semafor. Od pondělí ztmavne například Chorvatsko či Německo. O stupeň výš, do červené barvy, která znamená vysoké riziko nákazy, postoupí také Bulharsko či Španělsko.

Foto: Sreality.cz

Ilustrační foto

Článek

Semafor rozeznává pět kategorií rizika nákazy. Do zelené kategorie, kdy je riziko nákazy covidem-19 nízké, patří z evropských zemí Albánie, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Vatikán.

Rakousko hlásí nejvyšší přírůstek nakažených od května

Evropa

Doposud mezi zelené země spadaly také Spojené státy americké, Černá hora, Izrael, Kosovo, Libanon či Severní Makedonie. Kvůli nepříznivému vývoji a zhoršující se epidemické situaci v poslední době se od pondělí 23. srpna přesunou do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, tedy tmavě červené.

Chorvatsko spadlo ze zelené do oranžové

Do druhé kategorie (oranžové), tedy země se středním rizikem, bude patřit například pro Čechy turisticky velmi oblíbené Chorvatsko, které si o stupeň pohoršilo. Dále pak Lucembursko, Itálie, Lotyšsko, Rakousko, Finsko, Malta, Německo, Norsko, Nizozemsko, Slovinsko a portugalská Madeira.

Při příjezdu ze zelených a oranžových zemí je nutné vyplnit příjezdový formulář. Lidé, kteří nejsou očkovaní proti koronaviru nebo neprodělali v uplynulých 180 dnech onemocnění, musí podstoupit do 5 dní antigenní nebo PCR test.

Mezi země s vysokým rizikem nákazy (červené) patří Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Estonsko, Francie, Řecko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Kanárských ostrovů a Portugalsko vč. Azorských ostrovů.

Neočkovaní Češi budou muset v Tunisku do desetidenní karantény

Svět

Předposlední kategorií jsou tmavě červené země, kdy je riziko velmi vysoké. Z členských zemí EU do ní spadají Kypr a Baleárské ostrovy. Dále pak mimoevropské země či nově se přidá také zmíněný Izrael či USA.

Při návratu z červených a tmavě červených zemí je nutné vyplnit příjezdový formulář a ještě před návratem do Česka podstoupit test. Další test je třeba v Česku nejdříve 5. a nejpozději 14. den od návratu. Do doby výsledku je nutná samoizolace. Podmínky, s výjimkou příjezdového formuláře, se netýkají naočkovaných osob, nebo lidí, kteří prodělali covid-19 v minulých 180 dnech.

Cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy, které jsou zbarveny černě, se nedoporučuje. Patří tam například Rusko.

Česko zohledňuje i pozitivitu testů

Mezinárodně uznávaným parametrem pro srovnávání zemí a jejich zařazování na semafor jsou počty nově nakažených v sedmi či čtrnáctidenním intervalu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Česko má ovšem trochu jinou metodiku. Může se tak stát, že ačkoliv některé země mají nižší počty nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel než jiné, jsou v tmavší kategorii.

Pro příklad je možné uvést Švédsko. To mělo za poslední týden 48 nových případů na 100 tisíc obyvatel a je v červené kategorii, tedy vysoké riziko. Oproti tomu Černá hora má 423 případů/100 tisíc obyvatel týdně a je v nejmírnější zelené kategorii. V zelené kategorii bylo dosud i Chorvatsko s poměrem 57/100.

Očkovaný muž se nakazil. Jakou mutací, se neví

Domácí

Redakce Novinek se proto obrátila s žádostí o vysvětlení metodiky zbarvování semaforu na ministerstvo zdravotnictví. „Při řazení zemí do tzv. semaforu vedle čtrnáctidenní kumulativní míry hlášení případů COVID-19 používáme ještě míru pozitivity testů a v těchto dvou parametrech se Chorvatsko a Švédsko liší,” odpověděl mluvčí resortu Kryštof Berka s tím, že právě pozitivita testů, která je výrazně vyšší ve Švédsku může za červené zbarvení této severské země.

Reklama

Související články

Desítkám cestovek hrozí krach

Cestovní kanceláře musí do půlky září vrátit zákazníkům peníze za neuplatněné poukazy na zájezdy vydané za pandemie podle zákona lex voucher.

Česko zůstává na chvostu evropské pandemie

V České republice počty nových případů nákazy koronaviru stagnují, s 23 případy je nyní opět na 23. místě (před týdnem bylo případů v ČR přibližně 22 na...

Výběr článků

Načítám